Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

SERAWA DURIAN DENGAN PULUT

By 12:29 AM ,



Assalamualaikum semua. Apa hidangan anda semua untuk berbuka kali ini? Semalam semasa shopping barang dapur di Woolworths terjumpa durian. Dan yang penting harganya tidak mahal seperti biasa. Kali ini hanya AUD5 sekilogram biasanya harga durian di sini boleh mencecah AUD20 sekilo. Apa lagi, kami terus rembat sebiji. Semangat berkobar-kobar nak berbuka puasa semalam sebab nak makan durian. Maklumla dah lama mengidam. Rasa durian ini tidaklah boleh menandingi durian kampung kat Malaysia, tapi bolehlah sekadar nak hilangkan mengidam.


Hari ini, durian semalam banyak lagi, so saya rasa ada baiknya saya buat serawa durian dan pulut untuk di bahagikan kepada kawan-kawan. Lagipun durian banyak, tak habis saya dan suami makan. Saya ambil resepi ini dari blog che mat gebu. Jom lihat resepinya.

BAHAN KUAH SERAWA :
1 biji durian, keluarkan isinya (kalau durian kecik, guna 2 atau lebih)
700 ml santan kelapa segar
500 ml air (atau secukupnya)
1 ketul gula melaka, potong kecil*
1/2 cawan gula pasir*
1 helai daun pandan, disimpul*
1 cawan air*(*satukan masak hingga gula larut dan tapis)
1 helai daun pandan, disimpul
1 1/2 camca besar tepung gandum (saya tak letak tepung)
3 camca besar air
Secubit garam
Gula, jika perlu

BAHAN PULUT
1 kg pulut, cuci dan rendam 1 jam, toskan
700 ml santan cair
1 camca teh garam (atau secukup rasa)
1 camca teh minyak masak (mat guna minyak kelapa)
1 helai daun pandan, disimpul

CARA MEMBUATNYA :

UNTUK PULUT :

  1. Panaskan kukus, sediakan loyang berukuran 9 inci. 
  2. Letak beras pulut dalam loyang, satukan minyak masak, garam dan santan, kacau rata kemudian tuang ke dalam loyang berisi pulut, ratakan.
  3. Letak daun pandan dan kukus selama 20 minit dengan api besar, kemudian kareh (gemburkan) dan sambung kukus lagi 10 minit atau hingga pulut betul2 masak. Ketepikan.


UNTUK KUAH SERAWA :

  1.  Satukan air gula merah, santan, air, isi durian dan daun pandan ke dalam periuk. 
  2. Masak hingga mendidih. Kacau selalu. 
  3. Tambah sedikit garam dan jika kurang manis tambah gula secukup rasa. 
  4. Akhir sekali masukkan bancuhan tepung gandum. Kacau rata dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api.


UNTUK SERAWA PULUT DURIAN :

  1.  Senduk pulut secukupnya dalam bekas sesuai. 
  2. Tuang kuah serawa dan hidangkan. 
  3. Atau anda boleh hidangkan berasingan kuah serawa dan pulut tadi...Selamat mencuba!

You Might Also Like

0 comments