Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

SEMPERIT SUSU

By 2:04 PM



Assalamualaikum semua. Dah berapa hari lagi nak raya. Mesti kat Malaysia skrg dah meriah dgn bazar raya.  Last week, husband tanya, tahun ni x ada biskut raya ke? Sobs..sobs...  Isteri solehah kan..jadi haruslah buat biskut raya favourite cik abang. Nasib baik semperit susu ni senang saje.hehe.
Acuan semperit ni pun mak kirim dari kampung last year. Sambil buat kuih raya sambil dengar lagu raya. Nostalgia betul. Cuma tahun ni tak ada baru raya baru, baju melayu anak nasib baik tok umi jahit besar sket tahun lepas jadi tahun ni muat lagi. Baju raya cik abang memang dah berapa tahun ulang pakai yg sama. Baju raya saya pula, try la pakai baju kurung yg bawa dari Malaysia tahun lepas, dah ketat. Memang peningkatan dengan jayanya setahun tinggal disini. So tahun ni pakai la mana yg ada utk pagi raya pergi sembahyang raya tu.. sobs.sobss.

Berbalik kepada resepi semperit susu ni. Kali ini saya ambil resepi dari blog dapur mas. Senang je resepinya dan yg penting resepi ni tak keras jadi senang untuk dipicit keluar dari acuan semperit. Resepi ni dpt la sebalang kuih dlm 30 biji mcm tu. Tapi tak sampai sehari balang dah kosong balik. Nampak gaya kena buat lagi.

 Bahan-bahan
125g susu pekat manis
125g butter
230g tepung jagung


Cara-cara

1. Pukul susu pekat dan butter. Jangan pukul sampai kembang. Pukul manja2 saje guna whisk telur. Kalau pukul sampai kembang nanti biskut mengembang tak cantik.
2. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh membentuk doh.
3. Masukkan adunan kedalam acuan semperit dan tekan atas tray yg telah dialas dengan baking paper.
4. Bakar biskut dalam oven pada suhu 170degree celcius selama 10-17 minit.



You Might Also Like

2 comments