Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

MEE WANTAN/WONTON SUP

By 9:41 PM , ,



Assalamualaikum. Saya ada sediakan wantan semalam dan di frozen kan dlm fridge, resepi boleh dilihat di link ini. Jadi hari ini untuk memasak mee wantan soup. Senang sahaja hanya masukkan wantan yang sudah siap dalam air rebusan ayam.  Sebenarnya dah tak ada idea nak masak apa untuk berbuka, jadi hari ini menu ringkas sahaja.  Anak saya memang kegemaran dia makan soup dan apa juga jenis mee/ pasta. Jadi bila masak mee wantan soup ni, berkali-kali dia tambah, sampai mangkuk yang ketiga, saya stop tak bagi dia tambah dah..haha.  

Jom tengok resepi.

Bahan-bahan wantan

Wantan wrap
200 g ayam kisar (saya gunakan bahagian dada ayam dan kisar dengan blender)
1 sudu besar minyak bijan
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh lada sulah
carrot diparut halus
daun bawang dihiris
garam secukup rasa.


Cara-caranya.
1. Campurkan kesemua bahan sehingga mesra
2. Letakkan 1 sudu teh inti ditengah2 kulit wantan. Bungkus seperti bunjut.
3. Untuk melekatkannya, gunakan air.
4. Kemudia goreng dalam minyak yang banyak sehingga berwarna kekuningan.
5. Asingkan dalam 5-8 biji wantan yang tidak digoreng untuk diletak dalam sup.


Bahan-bahan sup.
Stok ayam
Wantan yang sudah siap tadi yg belum digoreng
3 ulas bawang putih
1 sudu teh lada sulah


Cara membuat sup.
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan stok ayam (air rebusan ayam).
3. Masukkan wantan. Rebus wantan sehingga masak.
4. Masukkan lada sulah dan garam.
5. Boleh juga masukkan sayur seperi bak choy.



Cara sajian.
1. Masukkan mee ke dalam mangkuk. Saya guna yee mee yang sudah dicelur.
2. Masukkan kuah sup dan wantan yg direbus.
3. Tabur daun bawang dan letakkan wantan goreng sekali didalam mangkuk.
4. Sedia untuk dimakan.








You Might Also Like

0 comments