TOMYAM PUTIH
Untuk memasak tomyam putih cara-cara dan bahannya sangat mudah. Jom lihat resepi.
Bahan-bahan
10 ekor udang
1 btg serai diketuk
2 hiris lengkuas diketuk
2 helai daun limau purut
3 ulas bawang putih diketuk
Carrot
Bunga kobis
1 biji tomato
1/2 labu bawang besar holland
2 sudu besar air limau nipis/limau purut
2 sudu besar sos ikan
Garam
Serbuk perasa
Daun ketumbar untuk ditabur
Cara-cara
1. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Masukkan sayur carrot dan bunga kobis.
4. Kemudian masukkan lengkuas, serai, daun limau purut, sos ikan, air limau, bawang besar ke dalam periuk.
5. Setelah sayur separuh masak, masukkan udang.
6. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
7. Biarkan mendidih sehingga udang masak.
8. Setelah siap, tabur daun ketumbar ketika hendak dihidang.
2 comments
tak sedap nehhhhhhhh
ReplyDeleteweh orang atas... kau reti masak ke tak ni ?
ReplyDelete