GULAI DARAT IKAN/ BELUT KELANTAN
Bila berada di perantauan, rindu pada masakan Malaysia memang tidak dpt dinafikan. Kebetulan, kami terjumpa belut ada dijual disini. Gembira dan teruja. Suami meminta saya memasak gulai darat kelantan. Gulai darat ini juga boleh dimasak dgn menggunakan ikan keli atau ikan sungai. Memang sangat sedap dan cara memasak juga sgt senang. Kenapa dipanggil gulai darat? kerana utk memasak gulai ini semua bahan dicampur terlebih dahulu dlm periuk (atas 'darat') sebelum di letak di atas dapur. Sebab itu lah org2 tua menamakan gulai ini gulai darat..hehe Jom lihat resepinya.
Bahan2
Belut atau ikan
5 ulas bawang merah*
1 inchi lengkuas*
I inchi kunyit*
4 tangkai cili padi*
Seikat daun kesum
1 1/2 cwn santan cair.
1 kpg asam keping
Garam
Cara-cara
1. Belut atau ikan sungai yg diguna sebelum dimasak perlu direndam dlm air asam jawa terlebih dahulu. Rendam lbh kurang 10 minit utk hilangkan hanyir.
2.Kisar semua bahan bertanda.
3. Kemudian masukkan bhn kisar, santan , asam keping dan belut ke dalam periuk.
4. Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan daun kesum dan garam.
5. Siap
Bahan2
Belut atau ikan
5 ulas bawang merah*
1 inchi lengkuas*
I inchi kunyit*
4 tangkai cili padi*
Seikat daun kesum
1 1/2 cwn santan cair.
1 kpg asam keping
Garam
Cara-cara
1. Belut atau ikan sungai yg diguna sebelum dimasak perlu direndam dlm air asam jawa terlebih dahulu. Rendam lbh kurang 10 minit utk hilangkan hanyir.
2.Kisar semua bahan bertanda.
3. Kemudian masukkan bhn kisar, santan , asam keping dan belut ke dalam periuk.
4. Masak sehingga mendidih, kemudian masukkan daun kesum dan garam.
5. Siap
0 comments