CHURROS
Anak saya sgt menggemari churros, sebatang churros tidak cukup untuk dia seorang. Kalau di sini, sebatang churros biasanya berharga AUD3 jika dibeli di pasar pagi. Churros yg bagus adalah rangup di luar dan sedikit chewy didalam. Anda boleh menikmati churros dgn menabur gula atau serbuk cinnamon di atasnya. Churos juga lazat dicicah dengan sos coklat.Cara membuatnya juga sgt senang. Churros adalah kategori choux pastry, sama seperti cream puff. Saya mengambil resepi ini dari All recipe.com setelah melihat review yg bagus daripada pembaca. Jom lihat resepinya.
Ingredients
Bahan
1 cawan air
½ sudu teh garam
1 cawan tepung gandum
2 ½ sudu besar gula pasir
2 sudu besar minyak masak
Bahan
untuk salut
Gula kaster
Serbuk kulit kayu manis (jika suka)
Cara-cara
membuat:
1.
Campurkan air, gula, daram
dan minyak di dalam periuk. Panaskan sehingga menggelegak.
2.
Alihkan periuk dari dapur dan
masukkan tepung ke dalam periuk tadi. Kacau dengan menggunakan sudip kayu sehingga
adunan menjadi doh bulat dan tidak melekat pada periuk.
3.
Panaskan minyak dalam kuali.
4.
Masukkan doh tadi kedalam
piping bag. Gunakan nozzle tip berbentuk bintang.
5.
Setelah minyak panas, paipkan
doh tadi kedalam minyak. Guna api sederhana kecil, untuk menggoreng churros.
6.
Setelah siap digoreng,
bolehlah disalut dengan gula dan serbuk kulit kayu manis.
Churros
juga enak dimakan bersama coklat cair
1 comments
Salam mama,bleh x translate in malay,tq
ReplyDelete