Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

Mango panna cotta

By 7:26 PM , ,


Salam sejahtera semua. Sekarang ni cuaca tersangat lah panas. Memang kering tekak. Panas-panas ni memang sesuai sangatlah jika ada pencuci mulut yg sejuk. Nikmat rasanya.

Kali ini saya menyediakn panna cotta mangga. Panna cotta ini adalah sajian pencuci mulut orang Italy. Tekstur panna cotta ini adalah seakan-akan dadih.Untuk menyediakan hidangan ini sangat senang. Jom lihat resepinya.Saya ambil resepi ini dari blog kak Nor. Minta halal ye kak nor :)


Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin halal (larutkan dalam 3 sudu besar air suam)
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila



Utk puree mangga:

1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon

Cara:

  1. Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
  2. Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
  3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
  4. Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
  5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.


Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
  1. Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon. 
  2. Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk dinikmati.





You Might Also Like

2 comments

  1. sedapnye klu mkn hari2 panas cmni. sejuk je tekak. hihi

    ReplyDelete
  2. @Siti Rasyidah Razalia'ah memang sedap syidah.. panas-panas macam ni. ais kosong pun dah rasa sedap..hehe.

    ReplyDelete