Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

BIHUN GORENG SINGAPORE

By 6:19 PM , ,

Semalam balik dari universiti tak ada idea hendak masak apa. Sebenarnya dah bosan asyik ulang menu yang sama. Then, husband cakap makan bihun goreng pun sodap. Suka la hati saya sebab senang je nak masak bihun goreng..hehe.
Saya menyediakan bihun goreng Singapore yang senang untuk dimasak dan sedap. Saya rasa banyak lagi resepi bihun goreng Singapore yang ada di blog-blog masakan. Tetapi ini adalah versi saya menyediakannya.  Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan

1 peket kecil bihun
10 ekor udang
Fish cake dihiris nipis  (terpulang nak letak banyak mana)
Carrot (terpulang nak letak banyak mana)
Taugeh  (terpulang nak letak banyak mana)
Daun bawang (untuk ditabur)
1 sudu besar sos tiram*
2 sudu besar sos ikan*
2 sudu teh serbuk lada hitam*
2 sudu teh serbuk lada sulah*
3 ulas bawang merah tumbuk*
3 ulas bawang putih ditumbuk*
2 sudu teh cuka*

Cara-cara
1. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau.
2. Masukkan semua bahan bertanda *
3. Masak sehingga naik bau/ garing
4. Masukkan carrot, udang dan fish cake dan garam secukup rasa.
5. Setelah udang masak, masukkan bihun. Gaul sebati.
6. Setelah bihun digaul sebati, masukkan taugeh.
7. Setelah siap, bolehlah ditabur daun bawang atasnya.

You Might Also Like

0 comments