Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

UDANG MASAK LEMAK

By 5:25 AM


Sudah lama saya tidak memasak udang masak lemak. Memang sedap jika gunakan udang segar. Resepi ini ringkas dan senang.Lagi sedap jika anda masukkan juga nenas di dalam masakan ini.
Tetapi saya hanya masukkan timun batang kerana itu sahaja yang ada.hu2.  Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan
10 ekor udang
1/2 cawan santan
6 ulas bawang merah*
1 inchi kunyit*
1 batang serai
1 keping asam keping
1 batang timun

Cara-cara
1. Bahan bertanda * dicampur bersama dan blender sehingga lumat.
2. Masukkan bahan yang sudah diblender kedalam periuk
3. Campurkan santan dan serai. Tambah sedikit air jika santan terlalu pekat.
4. Reneh atas dapur dengan api kecil sehingga santan mendidih.
5. Kemudian masukkan udang , timun dan asam keping.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Masak sebentar sehingga udang kelihatan masak.

You Might Also Like

0 comments