DONUT GEBU MAYONIS
Saya sangat menggemari donut. Tetapi jujur saya akui, saya tidak pandai menguli dan ini menjadikan faktor saya sedikit malas apabila mahu membuat donut atau roti. he2. Nasib baik saya ada membeli bread maker yg 2nd hand sahaja jenama Black & Decker. Murah harganya AUD30 dan berfungsi dgn baik. Resepi donut ini saya ambil daripada kak Ita. Memang sgt gebu walaupun stlh sejuk. Memang tk rugi mencuba.
Jom lihat resepi.
Bahan-bahan
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/ susu pekat manis
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti.
Kaedah 1~ Penggunaan Bread maker(BM)
Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
Kaedah 2 ~ Jika uli tangan
Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu,ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
0 comments