CHOCOLATE COOKIES ALA FAMOUS AMOUS
Resepi ini sudah lama berada dalam simpanan, tetapi tidak pernah dicuba. Sehinggalah cuti awal tahun 2014 tempoh hari, saya mempunyai masa lapang dan mengidam chocolate cookies yg sedap (cookies yg sedap di kedai biasanya mahal..hu2)
Tahun 2014 juga menyaksikan kenaikan harga pelbagai barangan dan perkhidmatan, jadi nak tak nak, terpaksalah kita semua berjimat cermat. Salah satu cara berjimat adalah menyediakan sendiri makanan sekeluarga. Resepi ini menggunakan bahan-bahan asas yg murah dan senang didapati di pasaraya. Disamping itu penyediaan chocolate cookies ini sangat mudah dan tidak memerlukan penggunaan mixer, jadi saya rasa sesiapa shj boleh mencuba membuatnya. Saya mengubahsuai sedikit resepi asal chocolate cookies ini dengan menggunakan gula perang, dan hasilnya sgt memberangsangkan dan menjadikan rasa cookies ini seakan-akan biskut terkenal Famous Amos..hehe. Anda tidak perlu menghabiskan wang yg banyak lagi untuk membeli biskut yg sedap selepas ini. Disamping itu chocolate cookies ini juga tidak terlalu manis. Berita baik untuk yg berazam ingin kurus tapi masih mahu menikmati chocolate cookies.
Jom lihat resepinya. (Saya lupa sumber asal resepi ini)
2 cups plain flour
1/4 cups cocoa powder
200g cold unsalted butter, chopped
1/2 cups icing sugar
1/4 cups brown sugar
2 egg yolks, lightly beaten
1 tsp vanilla extract
- Sift flour and cocoa into a bowl.
- Using your fingertips, lightly rub in the butter until the mixture resembles fine breadcrumbs.
- Sift the icing sugar into the bowl, then stir in using a wooden spoon
- Add the egg yolks and vanilla and stir until a soft dough forms.
- Turn out onto a lightly floured surface and shape into a block about 26cm long, 4cm wide and 6cm high. I thought the dough wouldn’t form with only the egg yolks but it came together nicely.(I just make a small ball shape and press it with a fork)
- Wrap in cling film and refrigerate for 30 mins, or until firm. (I skip this step)
- Meanwhile, preheat the oven to 200C and line baking tray
- Cut the dough into 30-40 slices about 5mm thick and place on the baking tray leaving space for spreading (mine didn’t actually spread that much).
- Bake for 10 mins, or until firm.
- Leave to cool for 5 mins then transfer to wire rack.
* Doh biskut ini memang agak lembik, jadi tidak sesuai untuk dicanai dan diterap pelbagai bentuk. Saya hanya membuat bentuk bulat2 kecil dan ditekan dengan garfu.
* Jika anda mempunyai budget lebih, boleh juga mencapurkan chocolate chips didalam doh biskut ini.
* Bosan dengan plain cookies?, anda juga boleh mencelup biskut ini kedalam coklat cair dan biarkan coklat tersebut mengeras.
Selamat mencuba!
0 comments