Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

Ketam buttermilk

By 6:47 PM , , , ,





BUTTERMILK CRAB
Bahan-bahan
2 ekor ketam (saya tak potong, sebab bila ketam dipotong, isi ketam akan jadi kering. Hanya buka cengkerang atas dan cuci sehingga bersih)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1/2 labu bawang holland (dipotong dadu)
2 tangkai daun kari
3 cili kering
2 sudu besar majerin atau mentega
2 sudu besar minyak
1 cawan susu segar/susu cair
2 sudu besar tepung jagung (dibancuh dgn air)
Sedikit serbuk lada sulah
Garam n gula secukup rasa
Cara-cara
1. Panaskan kuali. Masukkan mentega dan minyak.
2. Setelah panas, tumiskan bawang putih n bawang besar.
3. Setelah bawang layu, masukkan daun kari dan lada kering.
4. Bila bahan-bahan tumisan sudah naik bau, masukkan susu.
5. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung. Masukkan garam dan gula.
6. Masukkan ketam. Gaulkan sehingga rata. Biarkan sehingga ketam masak.
7. Jangan masak terlalu lama.

You Might Also Like

0 comments