Puding karamel versi bakar
Bahan-bahan
400ml susu full cream
5 biji telur
1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
5 biji telur
1/4 cawan susu pekat manis
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila
Untuk karamel
5 sudu besar gula pasir.
5 sudu besar gula pasir.
Cara-cara.
1. Panaskan oven 180 degree c. Masukkan tray yg berisi air panas kedalam oven.
2.Kita sediakan karamel terlebih dahulu. Masukkan gula pasir kedalam loyang. Panaskan loyang atas dapur menggunakan api kecil. Sentiasa kacau gula tersebut. Bila gula sudah cair dan warnanya keperangan matikan api. Jangan biarkan warna karamel menjadi gelap kerana karamel akan menjadi pahit.
3.. Masukkan telur, susu full cream, susu pekat manis dalam mangkuk besar dan kacau perlahan-lahan. Jangan kacau laju sehingga berbuih, nanti puding akan berlubang-lubang.
4. Masukkan esen vanila dan tepung kastard. Kacau perlahan-lahan.
5. Tapiskan adunan tadi semasa masukkan kedalam loyang.
6. Loyang puding ini kemudian di letakkan didalam tray yg berisi air panas didalam oven.
7. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga masak.
1. Panaskan oven 180 degree c. Masukkan tray yg berisi air panas kedalam oven.
2.Kita sediakan karamel terlebih dahulu. Masukkan gula pasir kedalam loyang. Panaskan loyang atas dapur menggunakan api kecil. Sentiasa kacau gula tersebut. Bila gula sudah cair dan warnanya keperangan matikan api. Jangan biarkan warna karamel menjadi gelap kerana karamel akan menjadi pahit.
3.. Masukkan telur, susu full cream, susu pekat manis dalam mangkuk besar dan kacau perlahan-lahan. Jangan kacau laju sehingga berbuih, nanti puding akan berlubang-lubang.
4. Masukkan esen vanila dan tepung kastard. Kacau perlahan-lahan.
5. Tapiskan adunan tadi semasa masukkan kedalam loyang.
6. Loyang puding ini kemudian di letakkan didalam tray yg berisi air panas didalam oven.
7. Bakar selama 40-45 minit atau sehingga masak.
0 comments