Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

Homemade icecream (no icecream machine needed)

By 6:17 PM , ,


Assalamualaikum semua. Sekarang di Brisbane telah bermula musim bunga. Bahang panas dah terasa. Memang sangat enak jika dapat menikmati aiskrim.
Bulan oktober ini juga boleh dikatakan bulan yang sangat sibuk bagi Mamadee, hujung bulan ini ada conference, dan juga Mamadee terpilih untuk ke peringkat akhir pertandingan Research Pitching di Univeristy of Queensland, Australia. Pada mulanya, mamadee menghantar penyertaan bertulis hanya sekadar untuk mencuba. Alhamdulillah rezeki, mamadee antara tujuh orang finalist yang akan bertanding nanti. Bila melihat topik kajian orang lain, rasa gerun juga. Doakan semoga mamadee berjaya. Malaysia Boleh!



Berbalik kepada resepi kali ini, resepi airkrim ini sangat mudah, hanya menggunakan dua bahan asas. Dan tidak perlu menggunakan ice cream maker. Perisa aiskrim juga boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing. Namun kali ini mamadee memilih untuk menyediakan ais krim strawberry dan juga coklat.Banyak lagi idea aiskrim yg boleh dilihat di chanel Gemma Stafford di You Tube dan juga di blog beliau. Memang sangat sedap aiskrim ni, setanding dengan rasa airkrim mahal di pasaran.hehe




Jom lihat langkah demi langkah penyediaannya. Resepi bahasa melayu mamadee ada sertakan di bahgian paling bawah
For Icecream base:
300 ml thickened cream/ whipping cream
300ml condensed milk

Customize your own flavour. Mamadee choose strawberry and chocolate


Beat whipping cream until firm and stiff


Pour the condensed milk into the cream


Drop some vanilla essence


Divide the icecream base into two bowls



Fold in the chocolate chips and 3 tbsp cocoa powder into the ice cream base


Freeze minimum 6 hours or overnight before eating


Prepare the strawberry purée


Fold in the purée into the ice cream base
Freeze 6 hours or overnight before eating


Resepi versi bahasa melayu

Bahan-bahan asas aiskrim
300 ml whipping cream
300 ml susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan hiasan (Ikut selera masing-masing, mamadee guna coklat chips dan strawberry)
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan coklat chip
Strawberry

Cara menyediakan asas aiskrim
1. Pukul whipping cream sehingga kental
2. Masukkan susu pekat manis kedalam krim tadi. Pukul sehingga sebati.
3. Titiskan.esen vanila. Kacau sehingga sebati. Mamadee bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian untuk aiskrim coklat dan satu lagi aiskrim strawberry.

 Cara menyediakan aiskrim coklat
1. Masukkan serbuk koko dan coklat chip kedalam asas aiskrim tadi. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan kedalam peti sejuk tempat sejuk beku selama 6 jam atau semalaman sebelum disajikan.

Cara menyediakan aiskrim strawberry.
1. Potong strawberry kecil-kecil. Lenyekkan dengan garfu untuk membuat puree strawberry.
2. Masukkan puree tadi kedalam adunan asas aiskrim. Titiskan sedikit pewarna merah jambu. Kacau sehingga sebati.
3.Masukkan kedalam peti sejuk tempat sejuk beku selama 6 jam atau semalaman sebelum disajikan.


Mamadee sertakan video juga untuk penyediaan ice cream ini. Enjoy the video!





You Might Also Like

0 comments