Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

Ayam bakar bumbu rojak masakan indonesia

By 3:01 AM , , ,


Selamat berhujung minggu semua. Apa aktiviti anda hari ini?  Mamadee macam biasa, hujung minggu akan ke farmer's market beli sayur dan ikan.  Yg menarik di farmer's market sayur-sayur kelihatan segar dan harganya lebih murah.  Suasana farmer's market di sini juga meriah dengan pemuzik yg busking dan juga membuat persembahan di pentas utama. Jadi sesudah penat berjalan, bolehlah duduk berkelah di atas rumput sambil dihiburkan oleh pemuzik.


Okay,  berbalik kepada resepi kali ini. Ayam bakar bumbu rojak ini adalah masakan indonesia. Kali pertama mamadee menikmati hidangan ini adalah di restoran shalom di Sunnybank. Memang sedap. Mamadee jumpa resepi ini di blog indonesiaeat.com. tetapi mamadee ada modified sedikit resepi ini.hehe.





Ingredients:
1 whole chicken (700 g), cut into 6 pieces
salam (Indonesian bay) leaves
5 kaffir lime leaves, teared
2 lemongrasses, bruised
400-500 ml thick coconut milk
2 limes for drizzling on chicken
oil for stir fry

Spices grind into a paste:
100 g red chili pepper (about 1/4 cup ground red chili or sambal ulek)
10 shallots (5 larger sized shallots)
4 cloves garlic
6 candlenuts
4 cm long galangal
2 cm long ginger
1 1/2 cm long turmeric
1/2 tsp roasted terasi (English: dried shrimp paste, Malay: belachan)
salt as desired
2 tsp coconut sugar (can be substituted for palm sugar)
2 tsp tamarind, dissolved in a small amount of water

Directions:
1. Rinse off with cold water and pat dry chicken. Drizzle fresh lime juice over chicken, let it sit for the next 20 minutes.
2. Preheat the oven at 350F. Meanwhile, in a skillet, at medium hight heat, add oil and stir fry spices paste, Indonesian bay leaves, lemongrass and kaffir lime leaves until fragrant.
3. Add chicken and stir until change colour.
4. Add coconut milk, bring to a boil and stir once a while.
5. Reduce the heat to low-medium and let cook until thicken and oily.
6. Bake chicken for 15 – 20 minutes and turn the oven knob into hi-broil. Broil until the chicken surface turn a bit darker or dry.

VERSI BAHASA MELAYU

Bahan-bahan
1 ekor ayam (mamadee guna ayam saiz kecil)
2 helai daun salam (daun bay)
5 helai daun limau purut
2 batang serai
400-500 ml santan pekat
2 biji limau nipis (perah jus dan lumurkan pada ayam)
sedikit minyak

Bahan-bahan bumbu rojak (kisar semua bahan, jadikan pes)
100 g cili kering
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
6 biji buah keras
4 cm lengkuas
2 cm halia
1 1/2 cm kunyit
1/2 sudu teh belacan (mamadee tak letak)
2 sudu teh gula melaka
2 sudu teh air asam jawa
3 sudu teh kicap manis (yg ni mamadee tambah)

Cara-cara penyediaanya
1. Bersihkan ayam. Belah empat ayam, lumurkan dengan jus limau nipis. Biarkan selama 20 minit.
2. Panaskan oven. Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis per bumbu rujak di dalam kuali. Kemudian masukkan daun limau purut, daun bay/salam dan serai. Tumis sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan ayam kedalam kuali. Gaul sehingga rata.
4. Kemudian masukkan santan kedalam kuali. Gaul rata. Masak sehingga santan mendidih dan ayam 3/4 masak dan kuah meresap masuk kedalam isi ayam.
5. Kemudian keluarkan ayam dan bakar di dalam oven.  Bakar selama 15-20 minit sehingga permukaan ayam kelihatan garing.
6. Sementara itu, di dalam kuali tadi masak sehingga kuah bumbu rojak menjadi pekat.
7. Untuk menghidang, letakkan ayam di atas pinggan dan curahkan bumbu rojak di atas ayam tadi.





You Might Also Like

2 comments

  1. salam diana
    lama tak jenjalan sini wangilah ayam bumbu rojak tu
    sampai kebrunei dah ni wangi nya tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm kak nor. jauh betul aromanya ni..hehe

      Delete