Vanilla bean panna cotta with chocolate ganache
Assalamualaikum semua. Apa khabar semua pembaca? Sekarang ni cuaca memang sangat panas. Memang rasa bahang sangat. Memang sangat nyaman jika dapat makan pencuci mulut yg sejuk. Laju je masuk dalam mulut.
Kali ini saya gandingkan vanilla panna cotta dengan coklat ganache. Memang awesome!!!. Ini kali pertama saya cuba guna vanilla seed yang asli. Memang berbaloi guna vanila seed ni. Aromanya meresap masuk kedalam krim.
Nak menyediakan panna cotta ni memang simple dan senang..cuba nak kena tunggu adunan betul2 set agak memakan masa. Jadi, jika anda nak makan waktu petang, pagi2 lagi anda perlu menyediakannya.
Jom lihat resepi. Resepi ini dari jamieoliver.com
Bahan-bahan panna cotta
3 sudu besar gelatin (larutkan dalam 1 sudu besar air terlebih dahulu)
120ml susu
500 ml heavy cream (saya guna uht whipping cream)
60g gula
Sebatang vanila pod (belah dua vanila pod dan scrape vanilla seed dengan pisau)
Bahan coklat ganache
100g coklat compound
200ml heavy cream (saya guna uht whipping cream)
Cara-cara.
1. Larutkan serbuk gelatin dalam air
2. Masukkan susu, krim, gula dan vanila seed dalam periuk. Panaskan.
3. Bila dah hampir menggelegak campurkan gelatin yg telah dilarutkan tadi. Panaskan sehingga gelatin semua larut.
4. Tutup api. Tuangkan adunan dalam ramekin atau bekas yg sesuai.
5. Sejukkan dalam peti sejuk.
Cara buat coklat ganache.
1. Potong coklat compound kecil-kecil
2. Panaskan krim secara double boil.
3. Setelah krim panas, tutup api dan masukkan coklat yg telah dipotong tadi.
4. Kacau dengan whisk sehingga semua coklat cair dan sebati dengan krim
Cara hidang.
1. Keluarkan panna cotta dari peti sejuk
2.curahkan coklat ganache di atasnya.
0 comments