Sambal pauh/mangga
Assalamualaikum semua. Macam mana cuaca di tempat anda? Sekarang ni musim hujan..musim banjir. Hujan lebat mencurah-curah. Bila sejuk-sejuk ni sedap makan nasi air panas-panas. Nasi air pula kalau dihidang dengan sambal pauh...memang marvellous.
Sambal pauh/mangga ni memang sedap, gabungan masam dan pedas. Jom lihat resepinya.
Bahan-bahan
4 ekor ikan selayang/ikan sardin
3 biji mangga muda (mangga kecil2)
5 biji cili padi
Garam secukup rasa.
Cara-cara
1. Rebus ikan dengan air sedikit sahaja.
2. Setelah ikan masak, ambil isi ikan sahaja. Ketepikan.
3. Mangga muda tadi dicincang nipis.
4.Tumbuk hingga lumat cili padi dengan menggunakan lesung.
5. Kemudian masukkan garam dan mangga yg telah dicincang tadi. Tumbuk lagi.
6. Kemudian masukkan isi ikan. Tumbuk kasar-kasar. Gaulkan sehingga semua sebati.
7. Sedia untuk dihidang.
1 comments
Bestnye..nnt boleh cuba.... yummy.. lama dh xmakan masakan kelantan....
ReplyDeleteboleh follow blogspot sue ; http://suzanaidris.blogspot.com/
btw resepi dalam best semua...