Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

KEK COKLAT DENGAN NUTELLA FROSTING

By 4:31 AM


Setiap kali saya menyediakan kek coklat, resepi ini yg menjadi pilihan. Bukan sahaja senang tetapi juga sangat sedap. Saya ambil resepi ini dari dapur kak ita masam-masam manis. Kali ini saya gandingkan kek coklat ini bersama Nutella frosting, memang sngat sedap dan gabungan rasa coklat dan hazelnut yg sesuai. Kebetulan ada jamuan pot luck di universit, saya bawa kek ini untuk rakan-rakan mencuba. Tak sangka kek ini juga menepati citarasa mat salleh kat sini. hehe. Joml ihat resepinya.

Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat

Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan

Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung

Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis. 

Bahan D
250 ml air panas

Cara-cara
  1. Satukan semua bahan B
  2. Pukul hingga putih
  3. Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
  4. Pukul hingga sebati
  5. Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
  6. Jika adunan banyak dan tak larat nak kaup balik dengan spatula, boleh masukkan dalam Stand Mixer dan gunakan pemukul macam gambar di atas. Letak pada speed paling perlahan sekali. Putar sehingga ia sebati aje, jangan lama kerana nanti banyak udara terperangkap dalam adunan kek dan kek kita berlubang-lubang bila kita potong.
  7. Adunan yang telah dikaup balik dengan spatula
  8. Tambahkan air panas dan gaul rata
  9. Adunan yang telah di gaul rata
  10. Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
  11. Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
  12. Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
  13. Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
  14. Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
  15. Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Nutella Frosting (Resepi dari Sally baking addiction)

230 g unsalted butter
240 g gula icing
220 g nutella
4 sudu besar heavy cream
2 sudu teh esen vanilla
secubit garam

  1. Pukul butter dengan mixer sehingga nampak creamy dan pucat.
  2. Masukkan gula sedikit demi sedikit. Pukul dengan mixer kelajuan sederhana.
  3. Kemudian masukkan nutella, pukul lagi sehingga sebati
  4. Masukkan heavy cream dan vanilla esen.
  5. Pukul dengan mixer pada kelajuan sederhana.
*Jika frosting terlalu 'thick' campurkan lagi heavy cream shg mendapat konsistensi yg diingini.



You Might Also Like

8 comments

  1. Salam sis.. Nk tnye.. Sis stay brisbane ek

    ReplyDelete
  2. @nur amila ya, saya tinggal di Brisbane :)

    ReplyDelete
  3. Sis.. Nk tanya. sis amek order tak utk birthday kek? Mcm mana nk cntct sis ya?

    ReplyDelete
  4. Sbb sy igt nak orderkan utk bf sy dekat sane.. Try google kedai kek yg halal tp mcm xde je :(

    ReplyDelete
  5. @nur amila nanti akak PM ye :)

    ReplyDelete
  6. Kak ni no sy 01129217033.. Kalau xkisah..akak wasap sy ek..

    ReplyDelete
  7. Macam sedap je... Nak try buat lah...

    ReplyDelete
  8. @nasita mmng sedap.. cara buat pun senang. Selamat mencuba resepi. he2

    ReplyDelete