Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.





Assalamualaikum. Resepi ini rasanya dah berzaman tersimpan dalam draft. Kali ini baru mamadee sempat nak update di blog. Siapa disini yang gemar makan laksa? Mamadee memang peminat laksa, sebut aja laksa apa, laksa penang, laksa kelantan, laksa johor..yummy.



Kali ni, mamadee cuba buat laksa penang cara mudah dan cepat. Gunakan saje ikan sardin dalam tin. Rasa kuah laksa ekspress ni boleh tahan juga. Jom lihat resepinya.







Laksa penang cepat, mudah dan sedap (ikan sardin tin)

Sumber resepi: blog madiha

Bahan-bahan
1 peket laksa kering d rendam 1jam dn rebus hingga empok dan toskan
secekak daun kesum
2 kuntum bunga kantan (mamadee tak letak, sebab susah nak jumpa dekat brisbane)
8 keping asam gelugur
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya

Bahan kuah
1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan  (mamadee tak letak)
5 tangkai cili kering (mamadee lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi

Bahan sampingan
Daun salad
bawang besar
telur rebus
hirisan cili padi
limau nipis/limau kasturi
Nenas

Cara menyediakan
1. Semua bahan kuah dikisar halus.  Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa.
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.

Assalamualaikum semua. Kali ni mamadee nk kongsi resepi popcorn.  Memang senang sangat nak sediakan popcorn caramel ni. Sebelum ni mamadee memang gemar membeli caramel popcorn di pasar West End. Satu bungkus besar biasanya berharga AUD6. Tapi bila buat sendiri pastinya lebih jimat kan. Jom lihat cara menyediakannya.


Bahan-bahan

1 cawan bertih jagung
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega

Bahan-bahan caramel
2 sudu besar mentega
3 sudu besar gula perang
1 sudu besar madu
secubit garam

1. Panaskan periuk. Masukkan minyak dan mentega.

2. Kemudian masukkan bertih jagung. 

3. Mamadee menggunakan pressure cooker. Set menu browning. Tutup penutup periuk. Lebih kurang 2 minit. Bertih jagung dah masak. Jika anda menggunakan periuk biasa pun boleh juga. Jika gunakan periuk biasa, akan kedengaran bunyi 'pop', bila sudah tidak kedengaran bunyi pop maksudnya bertih jagung dah masak.

 Bertih jagung dah kembang.


4. Kemudian kita sediakan caramel. Panaskan periuk yg lain. Masukkan mentega. Biarkan mentega panas dan cair.

5. Masukkan gula perang. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan madu dan garam. Masak sehingga agak likat.

6. Curahkan karamel keatas popcorn.

7. Gaul sehingga sebati.

8. Masukkan popcorn kedalam oven. Bakar selama 15 minit 170 degreee Celsius. Setelah siap, biarkan ia sejuk, kemudian bolehlah dinikmati dan disimpan dalam bekas kedap udara.


Assalamualaikum semua. Kali ini Mamadee ingin berkongis cara menyediakan bubur nasi ayam ala McDonalds. Alkisahnya, anak Mamadee dah  beberapa hari tidak sihat, selsema, batuk-batuk serta demam. Hari ke-dua demam, Mamadee dah bawa berjumpa dengan doktor di UQ health centre. Risau juga bila demam tak kebah. Menurut doktor mamadee tak perlu risau jika suhu badan anak tinggi tetapi dia masih aktif seperti biasa.  Menurut beliau suhu tinggi itu adalah untuk membunuh kuman. Mamadee hanya perlu make sure anak minum banyak air, dan rehat secukupnya. Ubat paracetamol pun doktor cakap tak payah bagi, kecuali jika keadaan anak nampak lemah tak bermaya. Tetapi mamadee bagi juga ubat bila suhu mencecah hampir 40 degree.huhu. Maklumlah hati ibu, mudah risau. :(

Jadi bila di google kaedah complimentary untuk mengurangkan / mempercepatkan proses penyembuhan selsema dan batuk, mamadee terbaca yang bubur ayam dapat membantu. Mamadee juga memasukkan bawang putih dan halia kedalam bubur, kerana jika mengikut petua orang tua, bawang putih juga dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan. 



Mamadee menyediakan bubur ini dengan menggunakan pressure cooker Tefal yang ada multi function. Rasanya jika nak guna periuk Noxxa pun boleh. Memang senang dan cepat. Mamadee ada terbaca dekat blog Kak jee, jika tiada pressure cooker, cara yang cepat untuk menyediakan bubur, beras tersebut perlu direndam 4-5 jam sebelum dimasak, jadi masa memasak bubur dapat disingkatkan.

Jom lihat resepi bubur ayam Mamadee

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
3 hiris halia 
4 ulas bawang putih
1 cawan beras
7 cawan air
1/4 sudu teh minyak bijan (ini lah secret ingredient yg menjadikan bubur ayam ni rasa seperti bubur McD)
Serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan aksesori
Daun bawang
bawang goreng
hirisan cili

Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat.
2. Lumurkan bawang putih dan halia pada dada ayam
3. Masukkan dada ayam dan air kedalam pressure cooker. Masukkan garam. Mamadee pilih high pressure, masa 7 minit.
4. Bila sudah siap, keluarkan dada ayam. Kemudian masukkan beras kedalam pressure cooker. Masukkan serbuk lada sulah dan juga minyak bijan. Sila rasa sup ayam tersebut, jika kurang garam, masukkan garam secukup rasa.  Tutup periuk, kemudian pilih menu high pressure, masa 15 minit,
5. Sementara menunggu bubur masak, carik-carikkan ayam, dan potong daun bawang kecil-kecil.
6. Bila bubur telah masak, jika bubur terlalu pekat, masukkan sedikit air. Untuk hidang, sendukkan bubur kedalam mangkuk, taburkan ayam yg dicarik halus, bawang goreng, hirisan cili dan juga daun bawang.



Hari ini cuti umum sempena easter. Udang suami bawa pulang dari menjala masih banyak. Mamadee fikir kononya nak masak istimewa sket hari ni. Dok belek-belek resepi, terjumpa resepi udang goreng kari ala mamak dekat blog wattie. Mamadee sediakan juga ikan goreng n sayur goreng ala kedai mamak untuk disajikan bersama. Kalau ada nasi kandar lagi terangkat.



Bahan-bahan
1 kilo udang 
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan - saya letak 2 sudu besar
1 sudu teh biji sawi (mamadee tambah)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kisar
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah


Cara-cara

1.Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
2.Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
3.Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari, biji sawi hingga naik bau.
4.Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
5.Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
6.Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.




Assalamualaikum semua, lama sgt mamadee tak sempat update blog. Hujung minggu lepas suami mamadee pergi menjala bawa balik udang segar. Udang segar mmng sedap, isinya manis-manis. Biasanya kalau masak udang, mamadee masak sambal atau gulai lemak. Tapi kali ni, tgh google resepi udang,  terlihat udang seri rampai dekat blog che mat gebu. Memang sedap, rasanya ada gabungan rasa rendang n kari. Jom lihat resepinya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg udang galah sederhaha besar
1 cawan pati santan
1 cawan air
2 camca besar kerisik
2 helai daun kunyit, dihiris
2 helai daun limau purut
2 tangkai daun kari (mamadee tambah)
1/2 cawan cili kisar
1 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
2 camca besar rempah kari ikan
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
4 batang serai, dihiris halus*
10 biji cili padi (optional)*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepala udang, buat hingga siap, cuci, tos dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga udang bertukar kemerahan, angkat dan toskan.
  2. Dengan kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan anggaran 1/3 cawan. Tumis kayu manis, bunga lawang dan bahan kisar hingga harum. Masukkan cili kisar dan rempah kari (tambah sedikit air jika perlu), kacau rata dan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan daun limau purut, daun kari, air dan tuang santan pekat. Tambah gula melaka, kerisik dan asam gelugor. Bila kuah pekat, masukkan udang. Gaul rata dan masak hingga hampir kering tapi masih berkuah.
  4. Tambah garam secukupnya dan masukkan hirisan daun kunyit. Gaul rata dan masak sekejap. Angkat dan hidangkan...