Sambal hijau / ijo style indonesia
Bahan-bahan sambal ijo/hijau (style indonesia)
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Segenggam cili padi hijau* (kalau nak extra pedas, bergenggam-genggam pun boleh)
2 biji cili hijau besar*
1 biji tomato hijau*
2 helai daun limau purut
2 ekor ikan tamban masin (saya tambah)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
Cara-cara
1. Kukus bahan-bahan bertanda * sehingga agak layu.
2. Sementara itu, goreng ikan masin separuh masak. Setelah siap asingkan tulang dan isi ikan.
3. Kemudian campurkan isi ikan dan bahan-bahan bertanda * yg telah siap dikukus. Tumbuk kasar-kasar dengan lesung.
4. Dengan menggunakan minyak gorengan ikan masin tadi, tumis bahan-bahan yg telah siap ditumbuk.
5. Masukkan daun limau purut, garam dan gula.
6. Tumis sehingga naik minyak.
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
Segenggam cili padi hijau* (kalau nak extra pedas, bergenggam-genggam pun boleh)
2 biji cili hijau besar*
1 biji tomato hijau*
2 helai daun limau purut
2 ekor ikan tamban masin (saya tambah)
Minyak untuk menumis
Garam dan gula
Cara-cara
1. Kukus bahan-bahan bertanda * sehingga agak layu.
2. Sementara itu, goreng ikan masin separuh masak. Setelah siap asingkan tulang dan isi ikan.
3. Kemudian campurkan isi ikan dan bahan-bahan bertanda * yg telah siap dikukus. Tumbuk kasar-kasar dengan lesung.
4. Dengan menggunakan minyak gorengan ikan masin tadi, tumis bahan-bahan yg telah siap ditumbuk.
5. Masukkan daun limau purut, garam dan gula.
6. Tumis sehingga naik minyak.
1 comments
Saya suke resepi masakan dari Indonesia juga sedap... Amboyy sangat.
ReplyDelete