Sunday, November 9, 2014

Puding pelangi kastard koko

Selamat berhujung minggu semua. Apa rancangan hari minggu anda? Petang hari hujung minggu ni, sedap juga jika sajikan puding sejuk-sejuk untuk dimakan seisi keluarga.

Puding ini rasa lemak-lemak dan juga ada sedikit hint of chocolate. Sebab dilapisi juga dengan adunan coklat. Sedap tak rugi cuba resepi dari HaSue ni. Puding ini asalnya dibuat corak marble oleh pemilik resepi ini, tapi saya ubah sedikit dengan buat corak lapis-lapis. Jom tengok resepinya.


Sumber : Ha-sue blog

Bahan-bahan:
13g serbuk agar2
750ml air
200gm gula pasir(kalau nk kurang manis wat dlm 180gm)
80g mentega
1 biji telur
½ tin susu cair | 250g susu cair
1 sudu makan tepung custard
1 sudu makan serbuk koko
1/2 sudu teh vanilla
pewarna merah, hijau dan kuning secukupnya 

Cara-cara:
  1. Masak agar2, air dan gula hingga mendidih dan ketepikan
  2. Pukul telur sebentar menggunakan whisker kemudian masukkan susu dan tepong custard dan kacau hingga adunan ini rata, kemudian ditapis
  3. Setelah ditapis, satukan adunan telur dan agar2 dan kacau lagi hingga rata, serta masak semula sehingga adunan mendidih kemudian masukkan mentega dan vanilla dan kacau hingga rata. Then pastu tutup api.
  4. Bahagikan adunan kpd 4 mangkuk (sama byk). Masukkan serbuk koko (campurkan sedikit air dulu) ke dalam salah satu adunan di dalam mangkuk dan kacau hingga rata , adunan yang dalam 3 mangkuk lagi masing2 leh letak kuning, hijau dan merah.
  5. Tuangkan satu senduk adunan berwarna merah. Setelah sejuk lapiskan dengan adunan yang warna lain pula.
  6. Ulang sehingga habis.
*Ikut resepi asal Hasue buat corak marble, tapi saya buat lapis-lapis.hehe


No comments:

Post a Comment