Thursday, November 20, 2014

Gulai darat Kelantan Ikan keli



Assalamualaikum apa khabar semua? Masak apa untuk makan malam hari ini? Cuti sekolah pun dah bermula sekarang pasti ibubapa semua mempunyai perancangan aktiviti untuk anak-anak.

Dah lama sebenarnya saya masak gulai darat ikan keli ini, tapi baru ada kesempatan untuk update resepi disini. Gulai darat ini merupakan masakan tradisi orang Kelantan. Ini memang salah satu favourite saya.  Saya tak pasti macam mana masakan ini dapat nama as "Gulai darat". Kalau "buaya darat" tu saya tahu la..hehe.


Jom lihat resepi gulai darat ini. Memang sedap jika dimakan bersama nasi panas dan ulam-ulaman dicicah budu!!

Bahan-bahan
2 ekor ikan keli
1 cawan santan
5 ulas bawang merah*
tiga hiris lengkuas*
tiga hiris kunyit*
3-4 tangkai cili padi merah*
Seikat daun kesum
Asam keping
Garam



Cara-cara
1. Bahan bertanda * semua dikisar.
2. Masukkan bahan dikisar, santan, sedikit air dan ikan kedalam periuk.
3. Masak sehingga hampir menggelegak, masukkan daun kesum dan asam keping serta garam secukup rasa.
4. Setelah ikan masak, bolehlah diangkat.


No comments:

Post a Comment