Friday, July 4, 2014

KUIH CEK MEK MOLEK


Assalamualaikum semua. Cepat rasanya masa berlalu, dah 7 hari kita semua berpuasa. Tempoh hari ada kawan saya yang berada di Leige, Belgium buat kuih cek mek molek ini untuk berbuka puasa. Sedapnya, dah lama tak makan. Teringin sangat. Terus keesokan harinya pergi mencari ubi keledek di pasaraya.

Saya ambil resepi ini dari blog kak azie kitchen. Jom lihat resepinya.


Bahan bahan
ubi keledek oren
tepung gandum (kena agak sendiri sukatannya, bergantung kepada ubi)
sedikit gula

Cara-caranya.

  1. Rebus ubi sampai empuk. Lenyekkan.
  2. Ubi yg telah dilenyek diuli dan digaul bersama tepung gandum. Agak agak lah kelembutan adunannya.  Kalau terlebih gandum, adunan menjadi keras.  
  3. Bentukkan kuih cek mek molek. Masukkan sesudu gula dan dibentuk membujur. 
  4. Goreng dalam minyak panas yang banyak dengan api perlahan agar gula hancur menjadi air gula semasa digoreng. 
  5. Angkat bila kekuningan. Awas gula panas, jadi berhati hati jika makan kuih cek mek molek semasa panas panas.

No comments:

Post a Comment