Wednesday, July 9, 2014

AYAM TERIYAKI



Hidangan ringkas untuk berbuka hari ini. Japanese chicken teriyaki. Jika diikutkan resepi asal, untuk menyediakan teriyaki perlu dimasukkan sake dan mirin. Namun saya olah kembali untuk meng'halal'kan resepi chicken teriyaki ini. Resepi ini saya ambil dari Food network blog, resepi dari Nigella Lawson. Resepi ini mendapat review 5 bintang daripada pembaca. Jom lihat resepinya


Bahan-bahan:
5 potong dada ayam atau bahagian ayam yang tidak bertulang
2 sudu besar madu
4 sudu besar kicap manis
1 inchi halia, diparut
3 biji bawang putih, diparut
2 sudu besar gula perang
1 sudu teh minyak bijan
Bijan untuk ditabur
Garam secukup rasa

Cara-cara :
1. Gaul semua bahan dan perap lebih kurang sejam atau semalaman.
2. Panaskan kuali non stick dan panggang ayam.
3. Tutup kuali, buka sekali sekala dan apabila ayam kelihatan hampir masak, terbalikkan.
4. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.
5. Apabila ayam dah masak, bolehlah dihiris nipis ayam tadi dan taburkan bijan di atasnya.

4 comments: