Assalamualaikum. Resepi ini rasanya dah berzaman tersimpan dalam draft. Kali ini baru mamadee sempat nak update di blog. Siapa disini yang gemar makan laksa? Mamadee memang peminat laksa, sebut aja laksa apa, laksa penang, laksa kelantan, laksa johor..yummy.
Kali ni, mamadee cuba buat laksa penang cara mudah dan cepat. Gunakan saje ikan sardin dalam tin. Rasa kuah laksa ekspress ni boleh tahan juga. Jom lihat resepinya.
Laksa penang cepat, mudah dan sedap (ikan sardin tin)
Sumber resepi: blog madiha
Bahan-bahan
1 peket laksa kering d rendam 1jam dn rebus hingga empok dan toskan
secekak daun kesum
2 kuntum bunga kantan (mamadee tak letak, sebab susah nak jumpa dekat brisbane)
8 keping asam gelugur
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya
Bahan kuah
1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan (mamadee tak letak)
5 tangkai cili kering (mamadee lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi
Bahan sampingan
Daun salad
bawang besar
telur rebus
hirisan cili padi
limau nipis/limau kasturi
Nenas
Cara menyediakan
1. Semua bahan kuah dikisar halus. Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa.
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.
No comments:
Post a Comment