Welcome to our website !

mamadee's kitchen

eat well, live simply, laugh often.

Aiskrim kacang merah

By 5:23 PM , ,


Assalamualaikum semua. Aiskrim ni mamadee buat since summer hari tu lagi, ni dah masuk autumn dekat Brisbane baru nk update. Setahu mamadee sekarang di Malaysia cuaca sangat panas. Apa kata jika anda sediakan aiskrim kacang merah ni untuk menyejukkan badan.

Aiskrim kacang merah resepi dari blog fiza ni memang sedap. Teringat nostalgia zaman budak-budak dahulu.


AISKRIM POTONG- PERASA KACANG MERAH (Sumber resepi: Blog Fiza)
BAHAN
200gm gula pasir
3sudu besar susu tepung
350ml air

BAHAN B
2sb paras tepung ubi
2sb paras tepung jagung
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air - kacau rata.

BAHAN C
80gm susu pekat
500ml santan pekat
250gm kacang merah dalam tin di lecek
sedikit pewarna merah

Cara-cara
1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau ice-cube tray.

4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.

You Might Also Like

1 comments