Tuesday, September 30, 2014

Mama Dee di Majalah AROMA



Assalamualaikum semua. Ada berita gembira yang ingin Mama Dee kongsikan dengan pembaca semua. Resepi-resepi Mama Dee ada dimuatkan dalam Majalah Aroma keluaran bulan Oktober.

Rasa teruja dan gembira sangat bila wartwan dari majalah Aroma menghubungi Mama Dee dan menyatakan mereka berminat untuk memuatkan resepi dan profil Mama Dee di majalah mereka.  Terima kasih sangat-sangat kepada semua pembaca blog yang terus memberikan sokongan dan juga rakan-rakan blogger dan keluarga yang membantu mempromosikan blog Mama Dee ini. (ucapan macam menang anugerah plak..haha).


Apa lagi, jom dapatkan Aroma keluaran Oktober di kedai majalah berdekatan. Banyak resepi-resepi menarik yang terkandung di dalamnya. Terima kasih majalah Aroma, sudi memuatkan resepi dan profil Mama Dee. :)



Roti titab




Selamat pagi semua. Sarapan apa  pagi ini? Dah lama saya teringin nak makan roti titab yang terkenal di Kopitiam Kita Kota Bharu.
Hidangannya sebenarnya ringkas sahaja, roti bakar yang disapu mentega dan kaya dan disajikan bersama telur separuh masak. Gabungan yang memang terangkat. Saya makan roti titab ini bersama kopi o panas. Fuh..sangat sedap. Jom lihat cara-cara menyediakan roti titab


Bahan-bahan
Roti bata yang dipotong (jadi lebih tebal dari roti sandwich biasa)
1 biji telur separuh masak
Mentega
Kaya


Cara-cara.
1. Sapu mentega pada roti dan bakar roti sebentar.
2. Kemudian letakkan kaya di pepenjuru roti yang sudah siap dibakar tadi.
3. Pecahkan telur separuh masak di atas roti tadi. Sedia untuk dinikmati.

Monday, September 29, 2014

Lemon chicken


 Masak apa hari ini?. Hujung minggu lepas, saya sempat menyediakan lemon chicken untuk makan tengah hari. Tak sangka anak saya sangat menggemarinya. haha.  Biasanya saya hanya order sahaja bila bertandang ke restoran Chinese food. 

Ini resepi lemon chicken versi Mama Dee. hehe. Saya main agak sahaja apa bahan-bahan yang perlu dimasukkan based on rasa lemon chicken yang pernah dinikmati di restoran. Kalau ada terkurang minta halal ye. :)

Bahan-bahan ayam
2 keping dada ayam
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu teh serbuk bawang putih
secubit garam.
1 biji telur.

Cara-cara masak ayam
1. Potong kecil-kecil isi ayam tadi
2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk lada sulah, serbuk bawang putih dan garam dalam mangkuk.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk yang lain dan kacau dengan garfu.
4. Celupkan ayam dalam telur kemudian salutkan dengan adunan tepung tadi.
5. Goreng dalam minyak panas sehingga masak.


Bahan-bahan sos
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar jus lemon
1 kiub ayam
2 cawan air
2 sudu besar air bancuhan tepung jagung.

Cara-cara menyediakan sos.
1. Campur semua bahan kecuali tepung jagung dalam periuk
2. Masak sehingga mendidih
3. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
4. Masak sehigga sos menjadi pekat.
5. Kemudian curahkan sos ke atas ayam yang telah siap digoreng tadi. Sedia untuk dimakan

Sunday, September 28, 2014

Mango panna cotta


Salam sejahtera semua. Sekarang ni cuaca tersangat lah panas. Memang kering tekak. Panas-panas ni memang sesuai sangatlah jika ada pencuci mulut yg sejuk. Nikmat rasanya.

Kali ini saya menyediakn panna cotta mangga. Panna cotta ini adalah sajian pencuci mulut orang Italy. Tekstur panna cotta ini adalah seakan-akan dadih.Untuk menyediakan hidangan ini sangat senang. Jom lihat resepinya.Saya ambil resepi ini dari blog kak Nor. Minta halal ye kak nor :)


Bahan:
2 cawan susu segar/fresh milk
1/2 cawan whipping cream
2 sudu kecil serbuk gelatin halal (larutkan dalam 3 sudu besar air suam)
1/4 cawan gula @ secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila



Utk puree mangga:

1 bj mangga masak
2 - 3 sudu kecil gula
1 sudu kecil perahan limau/lemon

Cara:

  1. Masukkan gelatin ke dalam air panas, kacau dan biarkan ia mengembang.
  2. Masak susu, whipping cream dan gula dgn api sederhana hingga kelihatan buih2 kecil di tepi periuk.
  3. Padamkan api dan masukkan adunan gelatin dan esen vanila, kacau sehingga gelatin larut sepenuhnya.
  4. Tuangkan ke dalam ramekin atau gelas yg sesuai.
  5. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 5 - 6 jam.


Sementara itu bolehlah disedikan puree mangga.
  1. Blend buah mangga hingga halus, kemudian masukkan gula dan perahan limau/lemon. 
  2. Kacau hingga sebati. Sejukkan dlm peti ais sebelum menghidang.
Utk menghidang, tuangkan puree mangga ke atas panna cotta tadi.
Sedia utk dinikmati.





Tuesday, September 23, 2014

Puding roti kukus dengan strawberry jelly



Assalamualaikum semua. Semoga berada dalam keadaan baik-baik sahaja.  Hujung minggu tempoh hari saya sempat menyediakan hidangan pencuci mulut puding roti kukus ni.  Mudah sahaja resepi ini. Malah sebenarnya, anak saya yang berusia 4 tahun yang banyak menolong untuk menyediakan puding roti kukus ini. Pasti menarik, aktiviti memasak bersama anak-anak.

Memang agak mencabar bila anda melibatkan anak untuk memasak. Tetapi cabaran itu lah yang mengujakan. Anak-anak pasti gembira dan berasa independent bila diberi tugas untuk membantu mama memasak. Anda boleh memilih hidangan yang ringkas dan senang untuk anak anda bantu. Dan yang paling penting, anda mesti meningkatkan kesabaran bila memasak bersama anak-anak.huhu...


Banyak kelebihan bila anda melibatkan anak-anak dalam menyediakan hidangan. Antaranya adalah .. Cooking bring families together. Cooking time is bonding time. Biasanya bila ibu sibuk memasak didapur, anak-anak bermain di ruang tamu, Tapi bila anda memasak bersama, aktiviti ini adalah bonding time dengan anak-anak. Bila anda melibatkan anak untuk memasak, mereka akan berasa lebih bertanggungjawab kerana ibu memberi kepercayaan untuk mereka memasak. 





Memasak bersama anak-anak juga membantu membina self-esteem anak-anak. Bila anak-anak cakap "I made it myself" seolah-olah satu self-accomplishment. Mereka akan berasa bangga bila si ibu pula berikan pujian terhadap hidangan yang disediakan oleh mereka.



Jom lihat resepi puding roti kukus bersama strawberry jelly ini.

Bahan-bahan puding roti

3 keping roti sandwich
1 1/2 cawan susu cair
5 sudu besar gula
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila

Cara membuat puding.

1. Panaskan periuk kukusan
2. Carik-carikkan roti dan rendam dalam susu sebentar
3. Kemudian masukkan roti dan susu, gula dan telur kedalam blender. Blend sehingga hancur.
4. Masukkan kedalam loyang atau bekas kecil-kecil. Kemudian kukus dalam periuk kukusan sehingga masak. Lebih kurang dalam 18 minit. 
5. Setelah masak, keluarkan dari periuk kukusan. Sejukkan.



Bahan-bahan jeli

1 kotak jeli strawberry jenama Nona
Air 400 ml (ikut sukatan air di kotak)

Cara-cara
1. Panaskan air dalam periuk.
2. Campurkan serbuk jeli dalam air. Masak sehingga mendidih dengan api sederhana.
3. Curahkan jeli ke ata puding roti yang telah sejuk tadi.

* Anda juga boleh susun buah-buahan seperti laici di atas puding roti dan barulah curahkan jeli di atasnya. 


Wednesday, September 17, 2014

Ketam goreng kari


Assalamualaikum, salam sejahtera semua pembaca. Siapa kat sini yang sangat gemar makan ketam? Saya sangat suka makan ketam. Ketam rebus biasa pun sangat sedap bagi saya, apatah lagi yang dimasak istimewa. Syaratnya ketam tersebut mestilah ketam segar..yummy. Kalau petua orang tua-tua, sup ketam dapat membantu meredakan demam denggi. 

Ketam adalah salah satu  makanan yang rendah kalori. Dianggarkan hanya 85-90 kalori per 100g (bergantung kepada jenis ketam). Ketam juga mengandungi lemak tak tepu, iaitu lemak 'sihat'. Disamping itu, ketam juga adalah sumber asid lemak omega-3 yang membantu menguatkan daya ingatan dan juga mengurangkan risiko penyaki jantung. Isi ketam juga kaya dengan vitamin A,C dan B12, zink dan copper. 

.
Kali ini saya menyediakan ketam goreng kari. Sedikit berbeza daripada kari ketam yang biasa. Kerana saya tidak menggunakan santan. Kuahnya juga lebih pekat. Bagi saya, ketam jika dimasak begini, isinya lebih manis kerana air ketam tidak banyak keluar. Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan
2 ekor ketam
1/2 labu bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu besar bancuhan serbuk kari (saya guna serbuk kari untuk seafood)
sebatang serai
2 sudu besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa.
1 1/2 cawan air

Cara-cara
1. Bersihkan ketam.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Kemudian, campurkan bancuhan serbuk kari dalam tumisan bawang tersebut.
4. Masukkan air asam jawa dan serai. 
5. Setelah tumisan nampak garing, masukkan ketam dan air.
6. Gaulkan ketam dengan kuah kari tersebut sehingga rata.
7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8. Biarkan kuah memekat dan ketam masak. Jangan masak terlalu lama. 
9. Siap sedia untuk dihidang.



Tuesday, September 16, 2014

Daging goreng ketumbar






 Cuti sekolah telah pun bermula. Ada yang mengambil kesempatan ini untuk pulang ke kampung,  ada juga yang melancong. Tapi kali ini, saya masih sibuk dengan urusan research. huhu. Tak sempat nak bercuti lagi. Kata orang tua-tua, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian. Target mahu menyelesaikan data collection ini secepat mungkin. Data yang perlu dianalisis juga sangat banyak. Nak menangis rasa bila tengok kerja-kerja yang semakin bertambah. Tapi itulah kan, 'kemanisan' dalam menuntut ilmu. Jika tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya. 



Untuk makan malam hari ini, saya menyediakan hidangan ringkas sahaja. Tetapi menjadi kegemaran kami sekeluarga, iaitu daging goreng ketumbar. Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan
100 g daging yang dipotong kecil-kecil
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu teh ketumbar ditumbuk kasar-kasar
1 sudu teh serbuk kunyit
1/2 labu bawang besar holland
Garam secukup rasa
1 sudu teh gula
1 sudu besar  kicap manis
cili capsicum (optional) dipotong kecil-kecil

Cara-cara
1. Gaulkan serbuk kunyit, bawang putih, ketumbar, garam dan gula dengan daging
2. Biarkan sebentar dalam 15 minit.
3. Panaskan kuali, masukkan daging dan sedikit air.
4. Setelah air daging tadi kering, masukkan sedikit minyak
5. Goreng daging sehingga hampir masak, masukkan bawang besar yang dihiris. Dan juga masukkan kicap manis
6. Goreng daging sehingga masak dan bawang besar layu. 



Saturday, September 13, 2014

Siakap stim chinese style


Masak apa hari ini semua? Sempena cuti sekolah ini, pasti ibu-ibu sibuk menyediakan juadah untuk seisi keluarga. Sebagai seorang ibu pastinya kita sentiasa ingin memberikan yang terbaik kepada keluarga. Yang terbaik bukan sahaja masakan yang lazat tetapi juga berkhasiat. 

Kali ini saya menyediakan ikan siakap stim chinese style. Simple sahaja masakan ini. Hanya campurkan semua bahan dan kukus ikan tersebut. Tetapi apa yang saya sangat suka dengan resepi ini adalah ianya menyihatkan dan berkhasiat. Sos ikan stim ini mempunyai rasa masam-masam manis kerana menggunakan sos plum. Rasanya seakan-akan asam boi. Memang sedap dan kena dengan selera saya. 

Halia dan bawang putih merupakan bahan utama yang diperap bersama ikan. Seperti yang kita semua tahu, halia mempunyai pelbagai khasiat. 

Allah s.w.t berfirman, "Dan mereka dalam syurga itu, diberi minum sejenis minuman yang campurannya dari Zanjabil." (Surah Al-Insan : 17).

Zanjabil adalah bermaksud halia. Rupanya air halia ini merupakan minuman syurga. Halia atau nama saintifiknya Zingiber officinale dari keluarga zingiberaceae kaya dengan kandungan kalium (125 miligram), fosforus (63mg) dan kalsium tenaga (52 kilokalori) selain protein, karbohidrat, gentian, vitaminC dan niasin. Halia boleh digunakan untuk membuang angin dalam badan. Selain dari itu halia juga mempunyai kesan anti kanser usus dan ovary.

Ini merupakan versi saya menyediakan hidangan ikan stim. Saya pasti banyak lagi resepi-resepi menarik yang lain ada di internet. Resepi ini juga sangat berbaloi untuk dicuba. Jom lihat resepinya.


Bahan-bahan untuk perapan
1 ekor ikan siakap saiz sederhana
4 ulas bawang putih dihiris halus
1 inchi halia dihiris halus
2 sudu teh lada sulah
sedikit garam


Bahan-bahan sayur
1 batang saderi
Broccolli
Lobak merah
Capsicum


Bahan-bahan sos
1/2 sudu besar sos plum
1 sudu besar kicap manis
1 kiub ayam
1 cawan air (jika anda mahu lebih kuah, boleh banyakkan air)
*campur semua bahan sos dan  kacau sehingga sebati

Cara-cara.
1, Campurkan semua bahan perapan dan perap bersama ikan sebentar.
2. Kemudian masukkan ikan ke dalam pengukus, (Saya menggunakan pemanggang ajaib generasi 3, yang juga boleh digunakan untuk mengukus).
3. Kukus ikan dalam 8 minit.
4. Kemudian masukkan sayur-sayur tadi kedalam pengukus.
5. Curahkan bahan-bahan sos yang telah dicampur tadi ke atas ikan.
6. Sambung kukus ikan dalam 8 minit lagi.
7. Setelah siap, angkat ikan bersama kuahnya. Dan sedia untuk dihidang





Thursday, September 11, 2014

Roasted chicken with black pepper sauce and fettuccine



Apa khabar semua. Finally it's Friday. Esok hujung munggu menjelma lagi. Sekejap je rasa minggu demi minggu.

Hari ini, saya tak masak nasi disebabkan si kecil Ilham tak lalu makan nasi. Saya sediakan hidangan kegemarannya iaitu pasta dengan ayam panggang. Saya juga sajikan hidangan ini dengan salad segar.
Hidangan ini boleh la dikatakan sebagai hidangan seimbang dan sihat.




Saya ada baca dalam blog kesihatan, pemakanan yang sihat adalah makanan yang mengandungi kesemua kelas makanan yang diperlukan dalam kuantiti yang betul dan mencukupi. So, maksudnya kita kena ambil karbohidrat, protein, sayur-sayuran, buah-buahan dan juga tenusu dan lemak. Jangan skip sesetengah kumpulan makanan. Misalnya tak ambil langsung karbohidrat. Sebenarnya karbohidrat adalah sumber tenaga yang sangat penting.





Kali ini saya menggunakan pasta jenis fettuccine. Mungkin anda tertanya-tanya apa beza fettuccine dan spaghetthi? Jom lihat rajah di bawah.
Source from ww.finecooking.com



Apa yang saya baca, perbezaan antara spaghetti dan fettuccine bukan sekadar pada bentuknya sahaja. Lebih lebar pasta tersebut lebih banya telur yang menjadi bahan asasnya.  Telur adalah asas kepada rasa dan tekstur yang berbeza bagi setiap jenis pasta. Saya secara peribadi lebih menggemari fettuccine daripada spaghetthi.  Setiap jenis pasta mempunyai daya serapan berbeza, oleh kerana itulah di Italy mereka ada pasangan pasta-sos yang khusus. So which pasta, which sauce? haha. Anda boleh baca dengan lebih lanjut di finecooking.com. Cuma secara ringkasnya, pasta yang lebih tebal seperti fettuccine lebih sesuai digandingkan dengan sos yang berkrim seperti carbonara.
Hidangan ni sebenarnya tak susah mana. Sebenarnya lagi senang daripada nak masak nasi dan lauk pauk. hehe. Yang penting kena ikut turutannya. Jom lihat resepi





Bahan-bahan untuk ayam

2 keping dada ayam
3 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu teh lada sulah
1 sudu teh serbuk kunyit
sedikit garam
2 sudu teh serbuk bawang putih (kalau tak ada serbuk, boleh cincang halus bawang putih)
1 sudu teh cuka epal (boleh juga gunakan cuka masak biasa)

Cara-cara untuk ayam.
1. Perap semua bahan pada ayam. Perap sekejap pun ok. dalam 20 minit. (Sementara perap ayam boleh rebus fettuccine dahulu)
2. Bakar ayam atas kuali non-stick/ oven (saya guna pemanggan ajaib)
3. Bakar sehingga masak.


Bahan-bahan pasta.
100 g pasta fettuccine (boleh juga guna spaghetti biasa)
3 ulas bawang putih dicincang
2 sudu besar minyak zaitun.
Garam

Cara-cara masak pasta
1. Rebus fettuccine dalam periuk. Masukkan air dan juga sedikit minyak zaitun.
2. Setelah fettuccine masak, toskan.
3. Dalam kuali lain, masukkan minyak zaitun dan tumiskan bawang putih. Masukkan sedikit garam
4. Kemudian masukkan fettuccine kedalam kuali tadi. Gaul sehingga sebati


Bahan-bahan sos lada hitam
1 kiub ayam
3 sudu besar sos lada hitam
1/2 cawan air
1/2 labu bawang besar Holland
1 sudu besar bancuhan tepung jagung

Cara-cara membuat sos
1. Tumis bawang besar sehingga kekuningan.
2.Kemudian masukkan air, kiub ayam dan juga sos lada hitam dalam periuk
3. Setelah menggelegak, masukkan air bancuhan tepung jagung untuk memekatkan sos.


Bahan-bahan salad.
Daun salad segar
Carrot yang diparut panjang
Buah tomato ceri
Lada capsicum
Air lemon.


Cara-cara.
1. Gaulkan semua bahan dengan air lemon sehingga rata.

* Untuk salad- anda boleh masukkan apa sahaja jenis sayur yang digemari

Cara penyediaan.
1. Letakkan salad 1/2 pinggan, letakkan pasta dan ayam bakar.
2. Kemudian curahkan sos lada hitam di atas ayam tadi.
3. Sedia untuk dimakan.

Tuesday, September 9, 2014

Vietnamese spring rolls/ popia

Assalamualaikum semua pembaca. Semoga semua berada dalam keadaan baik-baik belaka. Alhamdulillah, proses mengutip data bagi kajian saya berjalan baik. Ada juga cabaran yang menguji. Tapi, itulah asam garam dalam menjalankan kajian, yang mematangkan fikiran dan emosi. Bergantung kepada diri kita, cara menangani sesuatu keadaan yang tidak dijangka. Bak kata pepatah " Don't curse the darkness, light the candle".  Banyakkan berdoa kepada Allah s.w.t., kerana apa yang berlaku semuanya dengan izin-Nya.

Untuk makan malam hari ini saya menyediakan Vietnamese spring rolls. Saya mempelajari resepi ini daripada kawan seuniversiti di Brisbane. Beliau merupakan seorang rakyat Vietnam yang sudah lama bermastautin di Australia. Sangat lemah lembut dan peramah orangnya. Resepi ini ringkas, sedap dan sesuai untuk dimakan sebagai snek hidangan petang dan juga sesuai untuk makan malam jika anda tidak mahu mengambil nasi. 


Resepi ini boleh dipelbagaikan isinya. Sama seperti popia melayu, yang boleh dimasukkan pelbagai jenis inti. Tapi 'popia' Vietnam ini kaya dengan sayur-sayuran, menyihatkan kerana tidak perlu digoreng.

Bahan-bahan popia.
Rice paper wrapper (boleh dibeli dipasaraya)
Daun pudina
Udang yang direbus dan dibuang kulit
Lobak merah yang dipotong memanjang
Bihun yang telah dicelur
Timun batang yang dipotong halus memanjang

Bahan-bahan sos
4 sudu besar cuka
4 sudu besar sos ikan
1 cawan air
1 sudu besar gula
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
Cili padi dipotong kecil-kecil
Kacang tanah tumbuk

Cara-cara membuat popia
1. Mulakan dengan melembutkan rice paper wrapper. Celupkan rice paper tersebut dalam semangkuk air suam. Buat perlahan-lahan, kerana rice paper ini senang koyak. 
2. Kemudian, letakkan rice paper yang telah lembut tadi, di atas pinggan. Susun daun 3 helai daun pudina di atas rice paper tadi. Kemudian susun udang (saya letak 3 ekor udang untuk setiap spring roll).
3. Letakkan bihun, lobak merah dan timun di atas udang tadi. 
4. Dengan berhati-hati, lipat rice paper seperti melipat popia.
5. Lipat bahagian tepi dahulu, dan gulung rice paper sehingga selesai.
6. Siap sedia untuk dihidang. Sajikan spring rolls ini bersama sosnya.


Cara-cara membuat sos
1. Masukkan semua bahan dalam periuk.
2. Masak sekejap sehingga gula larut.



Monday, September 8, 2014

Sunny side-up with black pepper chicken grill sandwich


Apa khabar semua? Adakah anda jenis yang selalu terlepas untuk bersarapan pada waktu pagi? Sarapan pagi sangat penting untuk membekalkan tenaga untuk bekerja dan juga untuk anak-anak belajar. Sejak zaman persekolahan lagi sarapan wajib diambil oleh saya sebelum ke sekolah kerana khasiatnya bukan saja untuk fizikal tetapi mental. Kanak-kanak yang bersarapan yang sihat didapati mempunyai daya tumpuan yang lebih baik untuk belajar di sekolah. 

Pemilihan sarapan yang baik seharusnya membekalkan tenaga, mampu menahan rasa lapar dan mengawal keinginan untuk makan di antara waktu sarapan dan makan tengah hari.  Sarapan yang mangandungi tinggi protein digalakkan kerana akan mengurangkan rasa lapar sehingga tengah hari, kerana gula dilepaskan secara berperingkat di dalam salur darah. Sebaliknya, sarapan yang tinggi karbohidrat seperti roti canai dan nasi lemak, hanya akan mengenyangkan sekejap sahaja kerana gula dilepaskan dengan cepat dan anda akan kembali lapar tidak lama selepas itu.


Untuk sarapan pagi ini saya menyediakan sunny side-up (telur mata) dan juga black pepper chicken grill yang dimakan bersama roti mill penuh. Bukan sahaja mengenyangkan, tetapi juga berkhasiat dan seimbang.  Telur dan ayam merupakan sumber protein dan roti pula sumber karbohidrat. Sajikan bersama dengan sayur-sayur segar untuk khasiat terbaik.

Bahan-bahan
1 biji telur
1/2 keping dada ayam / chicken fillet
2 sudu teh lada hitam
1 sudu teh lada sulah
sedikit garam
2 keping roti mill penuh
Salad
Carrot yang disagat
Hirisan bawang Holland

Cara-cara
1. Panaskan kuali non-stick. Pecahkan telur dan goreng sehingga masak. Tak perlu masukkan minyak.
2. Lumurkan garam, lada sulah dan lada hitam pada ayam.
3. Kemudian bakar ayam di atas kuali non-stick sehingga masak.
4. Setelah ayam masak, hiriskan halus-halus isi ayam tadi.
5. Ambil roti, letakkan daun salad, serta sayur-sayur pilihan anda, letakkan ayam dan telur tadi. Apitkan dengan sekeping roti lagi. Sedia untuk dinikmati.

Friday, September 5, 2014

Aglio e olio spaghetti


Assalamualaikum semua.  Apa rancangan hari minggu anda semua?  Ada yg mengemas rumah dan ada juga yang keluar berjalan-jalan bersama keluarga. Cepat sangat terasa dah habis seminggu..dah hari jumaat. Mungkin sebab banyak sangat kerja jadi tak terasa seminggu berlalu begitu pantas. Teringat akan surah al-Asr.
"Demi masa sesungguhnya manusia didalam kerugian..melainkan manusia yang beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebaikan dan berpesan-pesan pula dengan sabar."




Untuk makan malam hari ini saya menyediakan aglio e olio spaghetti.  Alio e oglio dalam bahasa Italy bermaksud bawang putih dan minyak. Hidangan ini cukup ringkas dan sedap. Bahan utama hidangan ini adalah bawang putih dan minyak zaitun. Bawang putih mempunyai banyak khasiat antaranya adalah berfungsi sebagai antibiotik yang dapat membunuh kuman. Minyak zaitun juga sangat berkhasiat. Pengambilan minyak zaitun secara konsisten dapat mencegah penyakit koronari. Jom lihat resepi dari saya ini.


Bahan-bahan.
 Spaghetti
Sekeping Dada ayam
6 ekor udang
Daun parsley dicincang halus
3 ulas bawang putih dicincang halus
3 sudu besar mintak zaitun
1 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa
Lada capsicum (optional)
Grated parmesan cheese (saya tak letak)

Cara-cara
1. Rebus spaghetti sehingga masak. Masukkan sedikit minyak dalam air untuk merebus spaghetti. 
2. Setelah spaghetti masak, toskan dan ketepikan dahulu.
3. Masukkan minyak zaitun dalam kuali. Tumis bawang putih.
4. Masukkan isi ayam yang dipotong kecil-kecil. Setelah ayam hampir masak, masukkan udang.
5. Masukkan garam dan lada putih.
6. Masukkan spaghetti.  Masukkan daun parsley dan capsicum. Gaul sehingga semua bahan bercampur sebati.
7. Siap sedia untuk dihidang. Jika suka taburkan grated parmesan cheese di atasnya.