Monday, September 29, 2014

Lemon chicken


 Masak apa hari ini?. Hujung minggu lepas, saya sempat menyediakan lemon chicken untuk makan tengah hari. Tak sangka anak saya sangat menggemarinya. haha.  Biasanya saya hanya order sahaja bila bertandang ke restoran Chinese food. 

Ini resepi lemon chicken versi Mama Dee. hehe. Saya main agak sahaja apa bahan-bahan yang perlu dimasukkan based on rasa lemon chicken yang pernah dinikmati di restoran. Kalau ada terkurang minta halal ye. :)

Bahan-bahan ayam
2 keping dada ayam
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu teh serbuk lada sulah
2 sudu teh serbuk bawang putih
secubit garam.
1 biji telur.

Cara-cara masak ayam
1. Potong kecil-kecil isi ayam tadi
2. Campurkan tepung gandum, tepung jagung, serbuk lada sulah, serbuk bawang putih dan garam dalam mangkuk.
3. Pecahkan telur dalam mangkuk yang lain dan kacau dengan garfu.
4. Celupkan ayam dalam telur kemudian salutkan dengan adunan tepung tadi.
5. Goreng dalam minyak panas sehingga masak.


Bahan-bahan sos
1 sudu besar sos plum
1 sudu besar jus lemon
1 kiub ayam
2 cawan air
2 sudu besar air bancuhan tepung jagung.

Cara-cara menyediakan sos.
1. Campur semua bahan kecuali tepung jagung dalam periuk
2. Masak sehingga mendidih
3. Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
4. Masak sehigga sos menjadi pekat.
5. Kemudian curahkan sos ke atas ayam yang telah siap digoreng tadi. Sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment