Setahun berada di Brisbane, setahun juga lah saya tidak menikmati roti john (walaupun disini ramai yang bernama John, tetapi tiada roti john dijual disini ye. :P).
Sebenarnya senang sahaja hendak menyediakan roti john ini. Sesuai juga untuk dimakan waktu sarapan pagi.Saya ambil resepi dari blog Ha Sue. Jom lihat resepinya.
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
250gm daging cincang
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
sedikit garam
3 biji telur
sedikit butter
6 keping roti 'finger rolls' (roti panjang)
sos dan mayonis (jika suka)
Cara-cara
- Blend bawang dan bawang putih
- Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
- Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
- Belah dua roti jangan sampai putus
- Masukkan telur dalam daging cincang
- Pukul sebentar telor+daging
- Panaskan butter dlm kuali
- Letak inti atas pan mengikut sukatan roti dan telangkupkan roti di atasnya,biarkan sebentar dan inti akan melekat pada roti.
- Terlangkupkan atas kuali
- Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
- Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
- Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka
No comments:
Post a Comment