Sunday, May 4, 2014

COLEK PERUT & PARU KELANTAN

 Colek perut dan paru ini makanan yang popular di Kelantan.  Setiap kali saya pulang ke Pasir Mas acara wajib bagi kami sekeluarga adalah menikmati colek perut di kedai bersebelahan dengan stadium Pasir Mas. Ada teman saya pernah memberitahu ada kedai colek perut yang sangat sedap di Tanah Merah. Tetapi saya masih belum berpeluang ke sana.
Saya masih ingat ketika mengandung tahun 2010 dulu, saya mengidam colek perut. Habis satu kawasan Bangi suami terpaksa ronda. Tetapi hampa tiada kedai yang jual colek perut. Kali ini di Brisbane,  perasaan mengidam colek perut datang lagi. Tetapi kali ini mengidam bukan kerana mengandung tetapi mengidam sebab dah lama tak makan colek perut. Kebetulan terjumpa paru dan perut yang dijual di halal butcher. Kadang-kadang susah juga nak jumpa paru dan perut di halal butcher brisbane.  Bergantung pada stok dan rezeki.hu2.

Resepi colek perut in saya ambil dari blog Ieena. Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan utama
Perut lembu (perut babat)
Paru
Timun
Taugeh

Bahan-bahan cucur tepung
2 cwn tepung gandum
1 biji telur
garam

Bahan kuah
Segengam cili kering
Gula melaka
Air asam jawa
Cuka
Garam

Cara-cara
  1. Perut lembu direbus sampai empuk
  2. Paru direbus sampai agak empuk..kemudian digoreng
  3. Perut dan paru di hiris nipis..kalau tebal tak sedap
  4. Sagat timun panjang2
  5. Rendam tauge dengan air panas  

Cucur tepung
  1. 2 cawan tepung + garam + gula + garam + telur
  2. Digoreng dan dipotong nipis juga
Kuah colek
  1. Masak gula melaka + cili kering yg diblend + bawang putih yg ditumbuk lumat + sedikit cuka + garam secukup rasa..kalau ada kacang tumbuk pun best gak....
Cara penyediaan
  1. Masukkan semua dalam pinggan...masukkan kuah dan keropok keping diramas2 kasar....sedia untuk dimakan..



2 comments: