Pertama kali saya menikmati hidangan ini adalah ketika berkunjung ke rumah rakan saya Farhani di Brisbane. Rasanya seakan-akan gulai darat kelantan/ gulai kawah dan juga kuzi, tetapi tidak berlemak kerana ia tidak menggunakan santan tetapi menggunakan tomato puri. Menurut rakan saya, ini adalah hidangan org johor, dimakan bersama nasi impit dan sambal goreng. Namun demikian, hidangan ini juga enak dimakan bersama nasi putih. Terima kasih Ani kerana berkongsi resepi yg lazat ini.
Bahan-bahan
Ayam
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 hiris halia *
5 tngkai cili kering*
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 cawan tomato puri
Cara-cara
1. Kisar semua bahan bertanda *.
2. Tumis bhn yg telah dikisar dlm periuk.
3. Masukkan serbuk jintan manis, jintsn putih dan ketumbar. Tumis shg naik bau.
4. Kemudian masukkan ayam dan sedikit air. Gaul sebati
5. Masukkan tomato puri.
6. Masak shg mendidih, kemudian masukkan garam, gula dsn serbuk perasa.
7. Siap.
No comments:
Post a Comment