Wednesday, December 14, 2016

Tiramisu senang dan sedap


Assalamualaikum semua. Dah lama sangat rasanya mamadee tak berkesempatan update resepi di blog. Alhamdulilah mamadee dah balik ke Malaysia. Sebenarnya dah hampir dua bulan berada di Malaysia. Masih menyesuaikan diri dengan kerja dan kehidupan baru kami di sini.

Berbalik kepada resepi kali ini, sebenarnya tiramisu ini mamadee dah lama buat, sejak berada di Brisbane lagi. Tetapi tak berkesempatan untuk update resepi di blog. Resepi ini mamadee ambil dari Dr Ezani, masterchef Malaysia. Jom lihat resepinya.


Bahan-bahan:
3 BijiTelur
6 sudu teh gula
10 gram serbuk gelatin
40ml air panas
175 gram Keju Mascarpone
175 gram Krim Keju
250 ml Krim Memasak
Serbuk Nescafe (Air panas sebanyak mana diperlukan)
Jejari biskut Span
Serbuk Koko
Pilihan : 3 sudu Ekstrak Vanilla

Cara-cara memasak:
Asingkan kuning telur dan putih telur

Adunan 1:
Masukkan kuning telur dan gula, pukul hingga campuran sebati sehingga naik dan bertukar menjadi warna kuning.
Tambah keju mascarpone dan keju krim sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur kuning(adunan 1).

Adunan 2:
Dengan menggunakan mangkuk lain, pukul putih telur sehingga lembut dan likat. Biarkan ia sebentar.

Adunan 3:
Tuangkan krim memasak ke dalam mangkuk mesin pembancuh dan pukul sehingga likat.

Campurkan serbuk gelatin ke dalam air panas dan kacau.

  1. Tuangkan adunan gelatin secara sedikit demi sedikit ke dalam adunan krim(adunan 3).
  2. Tuangkan adunan krim (adunan 3) ke dalam adunan kuning telur(adunan1).Kacau sehingga sebati.
  3. Tuangkan adunan Meringue (adunan 2) dan gulung adunan berikut ke dalam adunan krim (adunan 3) sehingga ke semua ramuan sebati dan bergabung.
  4. Dalam acuan kek, letakkan kertas gris dengan ratanya.
  5. Celupkan ke semua permukaan biskut jejari span kedalam kopi yang telah di sejuk. Letakkan biskut jejari span jikalau ia direndam terlalu lama dalam kopi.
  6. Aturkan biskut jejari span tadi ke dalam bekas acuan kek. Dengan menggunakan ‘spatula’, sapukan adunan krim ke atas biskut jejari span yang telah diatur. Sapukan dengan rata dan teliti.Ulang proses berikut sebanyak tiga.
  7. Setelah siap, masukkan acuan tiramisu itu ke dalam peti beku dan biarkan ia selama dua jam.
  8. Keluarkan tiramisu dari bekas acuan setelah struktur kek sempurna.
  9. Taburkan serbuk koko ke atas kek tiramisu dan hiaskan.

Saturday, October 1, 2016

BUKU RESEPI MAMADEE

Alhamdulilah akhirnya buku-buku resepi Mamadee berjaya diterbitkan. Sejujurnya, tidak pernah terlintas di fikiran Mamadee suatu hari nanti Mamadee akan mempunyai buku resepi sendiri. Segalanya bermula dengan tawaran dari En. Hisham dan juga pihak MPH setahun yang lalu . Ketika menerima tawaran tersebut, terasa bagaikan bermimpi.

Mamadee diberi tempoh setahun untuk menyiapkan tiga buah buku resepi. Mamadee sangat bersyukur kerana pihak En Hisham dan MPH sangat memahami komitmen Mamadee sebagai pelajar disini. Pelajaran dan keluarga tetap menjadi keutamaan, jadi Mamadee menyusun jadual untuk mencuri ruang masa untuk menyiapkan resepi-resepi yang dimuatkan dalam buku-buku resepi ini. Alhamdulilah, semuanya berjalan lancar dengan sokongan suami.

Dalam siri blogger masakan ini, terdapat tiga buah buku iaitu:


Masakan Pantai Timur






Masakan Thai





Snek Parti



 Buku-buku ini boleh didapati di MPH, Kinokuniya dan Borders seluruh Malaysia dan Singapura. 

Selain itu, anda juga boleh membuat pembelian secara online di sini. Pembelian secara online akan menerima 15% diskaun.


Dan yang paling penting, terima kasih buat semua pembaca blog Mamadee, walaupun blog Mamadee tidaklah popular mana tetapi anda semua masih setia berkunjung ke sini.  

Friday, September 2, 2016

Kimbap / gimbap Korean sushi

Assalamualaikum semua. Semoga semua dalam keadaan baik-baik sahaja.   Hari ini mamadee ingin berkongsi satu resepi kegemaran mamadee sekeluarga, kimbap/ gimbap atau korean sushi.  
Terdapat perbezaan  antara kimbap dengan sushi jepun, iaitu nasi kimbap dicampur  dengan minyak bijan, manakala sushi jepun nasinya digaul dengan cuka. Sushi jepun juga biasanya disajikan dengan kicap atau wasabi, tetapi kimbap ini anda boleh makan begitu sahaja.

Terdapat pelbagai  pilihan filling yg anda boleh pilih untuk diisi didalam kimbap, seperti tuna, chicken  strip, beef dll.  Pendek kata, terserah kepada anda untuk berkreativiti dengan pilihan citarasa masing-masing. Kali ini mamadee memilih lamb sebagai filling.  Kimbap ini sangat sesuai  untuk dibawa sebagai bekal ke tempat kerja atau kesekolah dan juga untuk berkelah.

Jom lihat resepinya. 

Bahan-bahan 
1 cawan beras sushi
1/2 cawan air untuk memasak nasi
2 sudu teh minyak bijan
Sedikit garam
Nori / seaweed  untuk membalut kimbap

Bahan-bahan  filling
Carrot dihiris panjang-panjang dan dicelur
Bayam dicelur
1 biji telur untuk dijadikan telur dadar (Telur dadar dipotong panjang-panjang)
Daging lamb dipotong memanjang
2 sudu teh minyak bijan*
1 sudu besar kicap*
1 sudu teh lada hitam*

Cara menyediakan nasi.
1. Bersihkan beras. Masukkan beras dan air kedalam periuk.  Masak nasi seperti biasa.
2. Setelah nasi masak, masukkan kedalam bekas, campurkan minyak bijan dan garam kedalam nasi, gaul sehingga sebati. Ketepikan, biarkan nasi sejuk.

Cara menyediakan lamb filling.
1. Gaulkan lamb dengan bahan-bahan bertanda *.
2. Perap sebentar dalam 15 minit.
3. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak, kemudian masukkan lamb yang telah  diperap tadi.
4. Goreng sehingga masak.


Cara assemble kimbap
1. Letakkan seaweed diatas bamboo mat.  Letakkan nasi diatas seaweed tadi. Ratakan nasi.
2. Kemudian letakkan bahan-bahan filling, telur, daging, carrot dan bayam.
3. Kemudian gulung kimbap dengan berhati-hati. 
4. Setelah siap digulung, ambil pisau dan potong kimbap dalam 1/2 inchi tebal. Sedia untuk dihidang


Saturday, August 20, 2016

Kambing goreng black pepper dan satu juta pertama

Assalamualaikum semua pembaca. Agak lama juga mamadee menyepi dari menulis blog. Kebelakangan ini mamadee memang tersangat sibuk dengan urusan belajar.  Mamadee ingin berkongsi berita gembira, alhamdulillah Mamadee berjaya lulus Final Thesis Review dan kini sedang pulun untuk submit thesis dalam tempoh masa yg diberikan. Insyallah tak lama lagi Mamadee akan pulang ke Malaysia. Rindunya terasa pada tanah air. Doakan agar semua urusan mamadee berjalan lancar.

Dan satu lagi berita gembira, pengunjung blog mamadee kitchen telah mencapai 1,000,000 yang pertama!!!. Pada permulaan mamadee berbloging, pada masa itu masih menggunakan kamera handphone, memang tak pernah terlintas blog ni akan bertahan juga, walaupun mamadee bukanlah kategori blogger yg rajin mengupdate. Insyallah azam tahun depan, agar blog lebih kerap di update..hehe.
Berbalik kepada resepi kali ini,  resepi kambing goreng black pepper ini sebenarnya sangat senang disediakan dan sedap dimakan bersama nasi putih dan juga sesuai disajikan dengan nasi hujan panas atau nasi minyak.  Di sini, harga bagi daging kambing agak murah, dan dagingnya juga cepat empuk bila dimasak. Daging kambing mempunyai pelbagai khasiat antaranya, ia mempunyai kadar kolesterol dan lemak tepu yg lebih rendah dari daging lembu. Jadi ia merupakan alternatif yang lebih sihat. Jom lihat respinya.

Bahan-bahan
250 g daging kambing (shoulder part)
1 sudu besar sos tiram *
1 sudu besar kicap manis*
4 sudu teh lada hitam ditumbuk*
1/2 sudu besar madu*
3 ulas bawang putih
1/2 inchi halia
1 labu bawang besar Holland dihiris
3 batang cili dihiris
Lobak merah dipotong panjang-panjang (optional)
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
1. Potong daging kecil-kecil. Bersihkan, kemudian gaulkan daging dengan bahan-bahan bertanda *. Perap minimum 30 minit.
2. Bawang putih dan halia ditumbuk lumat. Panaskan kuali, masukkan bawang putih dan halia, Tumis sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan daging tadi. Masak sehingga daging hampir empuk, masukkan lobak merah, cili dan juga bawang besar. Gaul sehingga sebati. Masak daging sehingga empuk dan sos agak kering. 


Monday, June 20, 2016

Mocha chocolate chip cookies



Assalamualaikum, alhamdulilah dah hampir 15 hari kita berpeluang berpuasa.  Minggu ini juga merupakan minggu terakhir persekolahan anak saya sebelum cuti semester bermula. Pada setiap tahun sebelum menyambut Aidilfitri, saya akan memberi gift biskut raya kepada guru-guru anak di sekolah.



Tahun lepas dah bagi semperit (boleh lihat resepi semperit di sini), tahun ini saya bagi biskut coklat mocha dan juga biskut kelapa delima (resepi boleh lihat disini). Hajat dihati nak buat tart nenas, tapi dek kesibukan melampau-lampau sekarang, hajat tu terpaksa ditunda. Konsep tahun ni, semua biskut raya simple dan senang sahaja yg sempat mamadee buat untuk keluarga.


Didalam plastik gift untuk guru-guru itu saya sertakan juga penerangan ringkas tentang bulan Ramadan dan Aidilfitri.  Ramai non-muslim disini yang aware tentang Ramadan kerana kebiasaannya akan ada banner untuk menyambut Ramadan di pasaraya. Tapi ramai yang tidak jelas, dan tidak tahu apa sebenarnya yg dilakukan oleh orang Islam ketika Ramadan, dan kenapa kita menyambut Ramadan dan Aidilfitri.


Berbalik kepada resepi ini, resepi ini adalah dari Che Mat Gebu. Katanya resepi ini dari kak Rima. Memang sedap dan simple sekali cara penyediaanya. Patutla che mat cakap biskut ini  sangat heaven. Aroma kopi dari biskut ini memang sangat menyegarkan dan memanggil-memanggil untuk dinikmati. Kekacang yang dicampur didalam adunan juga memberikan tekstur yg crunchy kepada biskut ini. Jom lihat resepinya.


BAHAN-BAHANNYA
250 gram mentega
150 gram gula perang
 3 kuning telur
1/2 camca teh esen vanilla
1 camca teh mocha oil (mamadee guna mocha paste)
120 gram coklat chip
100 gram gajus, panggang dan cincang kasar
50 gram badam, panggang dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1/2 camca teh baking powder*
350 gram tepung gandum*
15 gram serbuk koko*(*disatukan dan diayak)
Secubit garam halus

CARA MEMBUATNYA 

  1. Putar mentega dan gula perang hingga gebu, masukkan kuning telur, satu persatu dan putar rata, tambah esen vanilla, garam dan mocha paste. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, masukkan kelapa kering, gajus dan badam serta coklat chip, putar hingga semua rata.
  2. Ambil kurang lebih 1/2 camca besar adunan, bulat-bulatkan dan susun dalam dulang pembakar, kemudian tekan sedikit dengan garfu. Buat hingga siap. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 20 - 25 minit, sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara..



Biskut kelapa delima


Assalamualaikum semua. Ini merupakan resepi biskut klasik zaman-zaman dahulu. Resepi ini mamadee ambil dari blog che mat gebu. Dah tiga kali raya mamadee buat biskut ini, tapi tahun ini baru nak update resepi disini. Menurut che mat, ini merupakan biskut wajib dirumahnya ketika hari raya.


Bahan Utama:-
225 g tepung jagung *
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
125 g gula aising
75 g kelapa kering, kisar halus
25 g serbuk badam
1 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
155 g mentega

Untuk Hiasan:-
Ceri merah, dipotong kecil (mamadee tak letak ceri, sebab tak ada)
Kelapa kering (mamadee warnakan kelapa kering dengan pewarna hijau)
1 kuning telur, untuk disapu

Cara membuatnya:-
  1. Serbuk badam dan kelapa yang dikisar halus tadi digaul bersama-sama tepung yang telah diayak. Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, masukkan telur, gula aising dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Peringkat ini adunan akan menjadi seakan-akan serbuk roti.
  3. Perlahankan speed, dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai. Keluarkan doh dari mixer, bulat-bualtkan dan tutup dengan tuala lembap.
  4. Bahagikan doh tadi kepala 3 bahagian. Ambil satu bahagian dan canai diantara dua helai plastik menggunakan torak (alat penggelek) setebal 1/2 cm, terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.
  5. Sapu kuning telur, hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering. Bakar pada suhu 150C selamat 10 - 12 minit. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Thursday, June 9, 2016

Nasi Ayam


Assalamualaikum semua, Salam Ramadan untuk semua. Dah masuk hari ketiga kami di Brisbane berpuasa. Tahun ini, kami berpuasa lewat sehari dari Malaysia. Apa juadah bebuka petang ini? Di Malaysia pasti meriah dengan pelbagai kuih muih serta lauk pauk di pasar Ramadan. Berbelanjalah dengan berhemah. Dikala perut lapar, memang semua makanan kelihatan sangat enak.



Tahun ini, mamadee berpuasa pada musim sejuk lagi. Pada pukul 5 petang akan masuk waktu berbuka. Memang tak dinafikan, rutin mamadee pada bulan Ramadan ini sedikit berubah. Kiranya selepas sahur, mamadee akan terus masak nasi dan lauk pauk untuk berbuka. Jadi apabila mamadee pulang dari universiti pada waktu petang, tidaklah terburu-buru untuk memasak, dan mamadee juga dapat menyelesaikan kerja di universiti terlebih dahulu.  Dan biasanya untuk sahur, suami tidak cerewet, jadi mamadee topup sahaja lauk-lauk sampingan seperti telur dadar untuk bersahur.


Berbalik kepada resepi kali ini, pasti anda semua familiar dengan nasi ayam. Ada bermacam-macam resepi nasi ayam di internet, tetapi ini adalah cara mamadee menyediakan nasi ayam yang cepat, senang dan sedap (sedap ke?..haha) Seriusly, nampak resepi macam banyak step, tapi bila anda membuatnya sendiri, ia tidaklah sukar dan sebenarnya sangat simple.


Bahan-bahan perapan ayam
5 ketul peha ayam (mamadee gunakan bahagian peha ayam, nak guna bahagian mana-manapun boleh)
1/2 inchi halia (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
Garam secukup rasa
1 sudu teh cuka
2 sudu besar kicap manis

Bahan-bahan sup
Air rebusan ayam
1 bunga lawang,
1  kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1/2 labu bawang besar Holland (dihiris nipis)
Daun sup

Bahan-bahan nasi
Air rebusan ayam (sukatan bergantung kepada jenis beras)
2 cawan beras
1/2 labu bawang besar Holland (dihiris nipis)
1/2 inchi halia
 1 sudu besar minyak
1 sudu besar butter atau majerin
1 bunga lawang
1  kulit kayu manis

Cara-cara membuatnya.
1. Bersihkan ayam. Kemudian lumurkan halia, bawang putih, garam dan cuka pada ayam. Perap dalam 5 minit. Masukkan ayam tadi kedalam periuk. Masukkan air biar ayam tenggelam. Rebus ayam sehingga masak.
2. Kemudian keluarkan ayam dari dalam periuk. Letakkan ayam didalam mangkuk, campurkan kicap manis. Lumurkan kicap manis pada ayam. Perapkan sebentar.
3. Sementara menunggu ayam diperap, basuh beras berih-bersih. Kemudian panaskan periuk nasi. Masukkan minyak dan majerin. Kemudian masukkan bunga lawang dan kulit kayu manis. Setelah naik bau, masukkan bawang besar. Tumis sehingga bawang layu.
4. Kemudian masukkan beras kedalam periuk. Gaul-gaulkan beras dengan minyak. Selepas seminit, masukkan air rebusan ayam tadi kedalam periuk nasi. Sukatan air bergantung kepada jenis beras. Masukkan halia dan sedikit garam. Masak nasi seperti biasa.
5. Kemudian kita sediakan sup. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga dan bawang didalam periuk. Setelah naik bau,masukkan air rebusan ayam tadi. Masukkan garam secukup rasa. Setelah sup siap, taburkan daun sup.
6.  Seterusnya, kita sediakan ayam. Ayam yang telah siap diperap tadi digoreng. Jangan goreng terlalu lama kerana ia cepat hitam dan akan keras.

Bahan-bahan aksesori

Bahan sos
1 biji tomato
5 biji cili
3 sudu besar cuka
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
3 sudu besar air

Cara menyediakan sos.
1.Campur semua bahan dalam blender. Kisar sehingga hancur.
2. Kemudian masukkan kedalam periuk.  Masak sebentar dengan api kecil. Kemudian pindahkan kedalam mangkuk

Bahan-bahan kicap
4 sudu besar kicap manis
3 sudu besar air rebusan ayam (atau nk guna sup ayam pun boleh)

Cara-cara menyediakan   kicap
1. Campur semua bahan dan gaul sebati.


Bahan-bahan ulam
hirisan tomato
daun salad
hirisan timun batang
taugeh (dicelur sebentar, kemudian masukkan kedalam pinggan, curahkan kicap dan sup ayam keatasnya, dan taburkan daun bawang)


Friday, June 3, 2016

Homemade burger patty


Assalamualaikum semua pembaca. Dalam beberapa hari lagi kita akan menyambut ketibaan Ramadhan. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yg sebelumnya. Tahun ini mamadee berpuasa di bumi Australia lagi. Tiga tahun berturut-turut kami disini berpuasa pada musim sejuk. Tempoh berpuasa singkat sedikit berbanding dengan Malaysia.  Tapi berpuasa pada musim sejuk ini ada cabaran yg tersendiri. 

Berbalik kepada resepi, kali ini mamadee menyediakan beef burger. Burger patty tersebut mamadee adunkan sendiri mengikut citarasa sendiri. Tekstur burger patty ini juicy dan rasa seakan-akan gourmet burger. Mungkin kerana mamadee adunkan bersama parutan keju parmesan didalam adunan ini. Jom lihat resepinya.


Bahan-bahan
500g daging lembu kisar
1 biji telur
1/2 cawan bread crumbs putih
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh rempah piri-piri
1/2 sudu teh lada hitam
1 labu bawang besar holland dicincang halus
1/3 cawan parutan keju parmesan
Garam secukup rasa

Cara membuat burger patty
1. Campurkan kesemua bahan didalam mangkuk. Gaul sebati.
2. Kemudian bentukkan 6 biji bebola. Leperkan bebola daging tersebut.
3. Sejukkan didalam peti ais selama 15 minit.
4. Sedia untuk digoreng/bakar.

Cara menyediakan burger.
1. Panaskan kuali non stick. Letakkan satu sudu  besar majerin/butter.  Kemudian letakkan burger patty diatas kuali tersebut.
2.  Sprinkle sedikit lada sulah, lada hitam, kicap manis ke atas burger patty yg sedang digoreng tadi.
3. Balik-balikkan patty tersebut sehingga kedua-dua belah agak garing. Setelah burger patty masak, bolehlah dihidang bersama roti bun, hirisan tomato, hirisan bawang, salad dan sos kegemaran.


Monday, May 30, 2016

Taiwanese popcorn chicken or ayam gunting ala unclebob


 
Mamadee berkesempatan untuk mencuba Taiwanese popcorn chicken halal dekat newmarket, sunnybank.  Sedap, rasanya seakan-akan ayam uncle bob yang glamour di Malaysia. Oleh kerana anak mamadee suka sangat dengan popcorn chicken ni, jadi mamadee try google resepi di internet. Terjumpa resepi di blog Eat the love, cara menyediakannya. Menurut blog tersebut, dia tidak recommend menggunakan tepung jagung untuk menyalut ayam ini, kerana tekstur yang terhasil akan berbeza. Mamade tak jumpa sweet potato starch, jadi mamadee menggantikannya dnegan potato starch. Tekstur ayam yang digorneg memang sangat rangup. Sangat enak bila dimakan panas-panas.


Recipe Source : Eatthelove.com
(English version)
Ingredients
Chicken
1 1/2 lbs boneless skinless chicken thighs
Marinade
1 medium head of garlic
1/2-inch ginger
3 green onions, white and 1-inch of the green part, minced
2 tablespoon soy sauce
1 tablespoon mirin (mamadee omitted the mirin)
1 teaspoon sweet potato starch (Mamadee use potato starch)
1/2 teaspoon 5-spice (can be found in Asian grocery)
1/2 teaspoon ground white pepper
1/4 teaspoon cayenne pepper
Coating
1 eggs
1/2 cup cold water
2-3 cups sweet potato starch (Mamadee use potato starch)
To fry
3-4 cups peanut, rice bran or avocado oil
To serve
Leaves from 1 bunch of fresh Thai basil
salt and white pepper to taste (Mamadee use piri-piri salt seasoning)
Directions
1. Cut the chicken into 1-inch chunks and place in large bowl. Make the marinade by mincing or forcing the garlic through a press into a small bowl. Add the minced green onions, soy sauce, Mirin, 5-spice, white pepper, sweet potato starch and cayenne pepper, stir to form a paste and then scrape into the bowl with the chicken. Mix to coat all the chicken and cover with plastic wrap. Refrigerate for at least 30 minutes or overnight.

2. Once the chicken is done marinating, place the eggs in medium sized bowl with the 1/2 cup of water. Beat together with a fork. Place the sweet potato starch in another medium sized bowl. Heat the frying oil in a sauté pan or wok until it reaches 350˚F. Using chopsticks or tongs, dip the chicken first in the watery egg mixture then in the starch and fry the chicken pieces without crowding them too much for 3-4 minutes or until golden brown. Try not to overcrowd the pan, I usually fry about 6-8 pieces at a time in the wok and 8 – 10 pieces in my 10” sauté pan.

3. Once fried, place the chicken on a wire rack or a plate lined with paper towels to drain. Immediately toss with generous amounts of salt and white pepper to taste. Once you’ve fried all the chicken, fry the Thai basil leaves for 30 seconds or until they darken and then serve with the chicken.
Makes enough for 6 appetizers servings.

Malay version
Ayam bahagian peha yang telah dibuang tulang (3 ketul)

Bahan perapan
1 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
1/2 inchi halia (ditumbuk halus)
3 ulas bawang merah (ditumbuk halus)
2 sudu besar kicap manis
1 sudu besar mirin (mamadee tak letak, sebab tak halal)
1 sudu teh sweet potato strach (mamadee guna potato starch)
1/2 sudu teh 5 spice powder (campuran rempah kayu manis, bunga lawang, cengkih, lada putih dan jintan manis)
1/2 sudu tehserbuk lada sulah
1/4 sudu teh serbuk cayenne (mamadee guna serbuk rempah piri-piri)
Sedikit garam 

Bahan salutan
1 biji telur
1/2 cawan air sejuk
2-3 cawan potato starch

Untuk menggoreng
Minyak secukupnya untuk deep fried

Untuk hidang
1 tangkai daun basil (goreng garing)
Serbuk cili piri-piri (atau serbuk lada sulah, atau apa-apa perisa yang anda gemari).


Cara-cara.
1. Potong ayam  kecil-kecil. Campurkan semua bahan perapan dalam mangkuk. Kacau sehingga sebati. Kemudian lumurkan bahan perapan pada ayam sehingga semua bersalut. Perap selama 30 minit-1 jam.
2. Setelah ayam siap diperap, pecahkan sebiji telur dalam mangkuk. Kacau telur dengan garfu sehingga bercampur sebati. Celupkan ketulan ayam kedalam telur, kemudian salutkan dengan potato starch. Goreng di dalam minyak panas secara deep fried.
3. Setelah siap digoreng, toskan minyak. Kemudian goreng daun basil sehingga garing.  Cara menghidang, ayam diletakkan dalam pinggan, kemudian taburkan rempah piri-piri atau apa sahaja perisa yang anda gemari, taburkan daun basil yang telah siap digoreng sebagai garnish. Siap untuk dihidang.

Thursday, May 19, 2016

UQAPS 2015 Final - Siti Nur Diyana Mahmud




Pada penghujung tahun lepas, Mamadee berjaya menjadi finalist untuk pertandingan research pitching.  Dari beratus penyertaan, tujuh finalist dipilih untuk menyampaikan pitching dihadapan audiens dan juga pakar dalam bidnag masing-masing. Dup, dap, dup, dap juga, kerana ini adalah kali pertama Mamadee menyertai pertandingan sebegini di Australia.
Walaupun tidak berjaya merangkul tempat pertama, namun Alhamdulilah ini merupakan pengalaman yg berharga untuk Mamadee. Dengan bangga juga Mamadee mengenakan pakaian kebangsaan, baju kurung batik pada hari pertandingan. Malaysia boleh !
Semoga lebih ramai anak Malaysia yg berpotensi untuk menonjol diperingkat antarabangsa.

Monday, April 25, 2016

Aiskrim kacang merah


Assalamualaikum semua. Aiskrim ni mamadee buat since summer hari tu lagi, ni dah masuk autumn dekat Brisbane baru nk update. Setahu mamadee sekarang di Malaysia cuaca sangat panas. Apa kata jika anda sediakan aiskrim kacang merah ni untuk menyejukkan badan.

Aiskrim kacang merah resepi dari blog fiza ni memang sedap. Teringat nostalgia zaman budak-budak dahulu.


AISKRIM POTONG- PERASA KACANG MERAH (Sumber resepi: Blog Fiza)
BAHAN
200gm gula pasir
3sudu besar susu tepung
350ml air

BAHAN B
2sb paras tepung ubi
2sb paras tepung jagung
50ml air
-campurkan tepung-tepung dengan air - kacau rata.

BAHAN C
80gm susu pekat
500ml santan pekat
250gm kacang merah dalam tin di lecek
sedikit pewarna merah

Cara-cara
1. Guna kaedah whisk supaya tidak berketul-ketul dan sentiasa di kacau supaya tekstur aiskrim halus di atas api yang sederhana.

2. Masak bahan A sehingga gula larut. Masukkan bahan B sampai didih. Masuk kan bahan C. Bila mendidih, matikan api.

3. Tuang dalam acuan ais krim atau ice-cube tray.

4. Bila dah sejuk, masukkan ke dalam freezer dan bekukan.

Saturday, April 23, 2016

Laksa penang mudah, cepat dan sedap (ikan sardin tin)





Assalamualaikum. Resepi ini rasanya dah berzaman tersimpan dalam draft. Kali ini baru mamadee sempat nak update di blog. Siapa disini yang gemar makan laksa? Mamadee memang peminat laksa, sebut aja laksa apa, laksa penang, laksa kelantan, laksa johor..yummy.



Kali ni, mamadee cuba buat laksa penang cara mudah dan cepat. Gunakan saje ikan sardin dalam tin. Rasa kuah laksa ekspress ni boleh tahan juga. Jom lihat resepinya.







Laksa penang cepat, mudah dan sedap (ikan sardin tin)

Sumber resepi: blog madiha

Bahan-bahan
1 peket laksa kering d rendam 1jam dn rebus hingga empok dan toskan
secekak daun kesum
2 kuntum bunga kantan (mamadee tak letak, sebab susah nak jumpa dekat brisbane)
8 keping asam gelugur
garam & gula secukup rasa
air secukupnya
Sambil rebus laksa boleh lah buat kuahnya

Bahan kuah
1 tin besar sardin (ambil sosnya sekali)
1 labu bawang besar
1/2 inci belacan  (mamadee tak letak)
5 tangkai cili kering (mamadee lebihkan sikit)
4 cwn air + 6 cawan lagi

Bahan sampingan
Daun salad
bawang besar
telur rebus
hirisan cili padi
limau nipis/limau kasturi
Nenas

Cara menyediakan
1. Semua bahan kuah dikisar halus.  Masukan dlm periuk, lebihan sisa dlm belander di tambah dgn 6 cwn air dan curah dlm periuk.
2. Masukan daun kesum, bunga kantan, 8 keping asam gelugur, garam dn gula secukup rasa.
3. Bila dah gelegak rasa pun dah cukup sdp boleh lah tutup api. Ikut kepekatan kuah yang anda suka & bolehlah hidangkan laksa dengan bahan2 sampingan yang lain.

Friday, April 22, 2016

popcorn caramel


Assalamualaikum semua. Kali ni mamadee nk kongsi resepi popcorn.  Memang senang sangat nak sediakan popcorn caramel ni. Sebelum ni mamadee memang gemar membeli caramel popcorn di pasar West End. Satu bungkus besar biasanya berharga AUD6. Tapi bila buat sendiri pastinya lebih jimat kan. Jom lihat cara menyediakannya.


Bahan-bahan

1 cawan bertih jagung
3 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega

Bahan-bahan caramel
2 sudu besar mentega
3 sudu besar gula perang
1 sudu besar madu
secubit garam

1. Panaskan periuk. Masukkan minyak dan mentega.

2. Kemudian masukkan bertih jagung. 

3. Mamadee menggunakan pressure cooker. Set menu browning. Tutup penutup periuk. Lebih kurang 2 minit. Bertih jagung dah masak. Jika anda menggunakan periuk biasa pun boleh juga. Jika gunakan periuk biasa, akan kedengaran bunyi 'pop', bila sudah tidak kedengaran bunyi pop maksudnya bertih jagung dah masak.

 Bertih jagung dah kembang.


4. Kemudian kita sediakan caramel. Panaskan periuk yg lain. Masukkan mentega. Biarkan mentega panas dan cair.

5. Masukkan gula perang. Kacau sehingga sebati. Kemudian masukkan madu dan garam. Masak sehingga agak likat.

6. Curahkan karamel keatas popcorn.

7. Gaul sehingga sebati.

8. Masukkan popcorn kedalam oven. Bakar selama 15 minit 170 degreee Celsius. Setelah siap, biarkan ia sejuk, kemudian bolehlah dinikmati dan disimpan dalam bekas kedap udara.

Friday, April 8, 2016

Bubur nasi ayam ala McDonalds


Assalamualaikum semua. Kali ini Mamadee ingin berkongis cara menyediakan bubur nasi ayam ala McDonalds. Alkisahnya, anak Mamadee dah  beberapa hari tidak sihat, selsema, batuk-batuk serta demam. Hari ke-dua demam, Mamadee dah bawa berjumpa dengan doktor di UQ health centre. Risau juga bila demam tak kebah. Menurut doktor mamadee tak perlu risau jika suhu badan anak tinggi tetapi dia masih aktif seperti biasa.  Menurut beliau suhu tinggi itu adalah untuk membunuh kuman. Mamadee hanya perlu make sure anak minum banyak air, dan rehat secukupnya. Ubat paracetamol pun doktor cakap tak payah bagi, kecuali jika keadaan anak nampak lemah tak bermaya. Tetapi mamadee bagi juga ubat bila suhu mencecah hampir 40 degree.huhu. Maklumlah hati ibu, mudah risau. :(

Jadi bila di google kaedah complimentary untuk mengurangkan / mempercepatkan proses penyembuhan selsema dan batuk, mamadee terbaca yang bubur ayam dapat membantu. Mamadee juga memasukkan bawang putih dan halia kedalam bubur, kerana jika mengikut petua orang tua, bawang putih juga dapat membantu mempercepatkan proses penyembuhan. 



Mamadee menyediakan bubur ini dengan menggunakan pressure cooker Tefal yang ada multi function. Rasanya jika nak guna periuk Noxxa pun boleh. Memang senang dan cepat. Mamadee ada terbaca dekat blog Kak jee, jika tiada pressure cooker, cara yang cepat untuk menyediakan bubur, beras tersebut perlu direndam 4-5 jam sebelum dimasak, jadi masa memasak bubur dapat disingkatkan.

Jom lihat resepi bubur ayam Mamadee

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
3 hiris halia 
4 ulas bawang putih
1 cawan beras
7 cawan air
1/4 sudu teh minyak bijan (ini lah secret ingredient yg menjadikan bubur ayam ni rasa seperti bubur McD)
Serbuk lada sulah
Garam secukup rasa

Bahan aksesori
Daun bawang
bawang goreng
hirisan cili

Cara-cara
1. Tumbuk bawang putih dan halia sehingga lumat.
2. Lumurkan bawang putih dan halia pada dada ayam
3. Masukkan dada ayam dan air kedalam pressure cooker. Masukkan garam. Mamadee pilih high pressure, masa 7 minit.
4. Bila sudah siap, keluarkan dada ayam. Kemudian masukkan beras kedalam pressure cooker. Masukkan serbuk lada sulah dan juga minyak bijan. Sila rasa sup ayam tersebut, jika kurang garam, masukkan garam secukup rasa.  Tutup periuk, kemudian pilih menu high pressure, masa 15 minit,
5. Sementara menunggu bubur masak, carik-carikkan ayam, dan potong daun bawang kecil-kecil.
6. Bila bubur telah masak, jika bubur terlalu pekat, masukkan sedikit air. Untuk hidang, sendukkan bubur kedalam mangkuk, taburkan ayam yg dicarik halus, bawang goreng, hirisan cili dan juga daun bawang.


Thursday, March 24, 2016

udang goreng kari ala mamak


Hari ini cuti umum sempena easter. Udang suami bawa pulang dari menjala masih banyak. Mamadee fikir kononya nak masak istimewa sket hari ni. Dok belek-belek resepi, terjumpa resepi udang goreng kari ala mamak dekat blog wattie. Mamadee sediakan juga ikan goreng n sayur goreng ala kedai mamak untuk disajikan bersama. Kalau ada nasi kandar lagi terangkat.



Bahan-bahan
1 kilo udang 
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan - saya letak 2 sudu besar
1 sudu teh biji sawi (mamadee tambah)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kisar
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah


Cara-cara

1.Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
2.Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
3.Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari, biji sawi hingga naik bau.
4.Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
5.Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
6.Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.


Udang seri rampai



Assalamualaikum semua, lama sgt mamadee tak sempat update blog. Hujung minggu lepas suami mamadee pergi menjala bawa balik udang segar. Udang segar mmng sedap, isinya manis-manis. Biasanya kalau masak udang, mamadee masak sambal atau gulai lemak. Tapi kali ni, tgh google resepi udang,  terlihat udang seri rampai dekat blog che mat gebu. Memang sedap, rasanya ada gabungan rasa rendang n kari. Jom lihat resepinya.


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg udang galah sederhaha besar
1 cawan pati santan
1 cawan air
2 camca besar kerisik
2 helai daun kunyit, dihiris
2 helai daun limau purut
2 tangkai daun kari (mamadee tambah)
1/2 cawan cili kisar
1 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka
2 camca besar rempah kari ikan
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Garam secukup rasa
8 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
1/2 inci kunyit hidup*
4 batang serai, dihiris halus*
10 biji cili padi (optional)*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran di bahagian kepala udang, buat hingga siap, cuci, tos dan gaul dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga udang bertukar kemerahan, angkat dan toskan.
  2. Dengan kuali yang sama, keluarkan minyak dan tinggalkan anggaran 1/3 cawan. Tumis kayu manis, bunga lawang dan bahan kisar hingga harum. Masukkan cili kisar dan rempah kari (tambah sedikit air jika perlu), kacau rata dan tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan daun limau purut, daun kari, air dan tuang santan pekat. Tambah gula melaka, kerisik dan asam gelugor. Bila kuah pekat, masukkan udang. Gaul rata dan masak hingga hampir kering tapi masih berkuah.
  4. Tambah garam secukupnya dan masukkan hirisan daun kunyit. Gaul rata dan masak sekejap. Angkat dan hidangkan...