Monday, June 20, 2016

Biskut kelapa delima


Assalamualaikum semua. Ini merupakan resepi biskut klasik zaman-zaman dahulu. Resepi ini mamadee ambil dari blog che mat gebu. Dah tiga kali raya mamadee buat biskut ini, tapi tahun ini baru nak update resepi disini. Menurut che mat, ini merupakan biskut wajib dirumahnya ketika hari raya.


Bahan Utama:-
225 g tepung jagung *
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
125 g gula aising
75 g kelapa kering, kisar halus
25 g serbuk badam
1 biji telur gred A
1/2 camca teh esen vanilla
155 g mentega

Untuk Hiasan:-
Ceri merah, dipotong kecil (mamadee tak letak ceri, sebab tak ada)
Kelapa kering (mamadee warnakan kelapa kering dengan pewarna hijau)
1 kuning telur, untuk disapu

Cara membuatnya:-
  1. Serbuk badam dan kelapa yang dikisar halus tadi digaul bersama-sama tepung yang telah diayak. Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, masukkan telur, gula aising dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Peringkat ini adunan akan menjadi seakan-akan serbuk roti.
  3. Perlahankan speed, dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai. Keluarkan doh dari mixer, bulat-bualtkan dan tutup dengan tuala lembap.
  4. Bahagikan doh tadi kepala 3 bahagian. Ambil satu bahagian dan canai diantara dua helai plastik menggunakan torak (alat penggelek) setebal 1/2 cm, terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.
  5. Sapu kuning telur, hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering. Bakar pada suhu 150C selamat 10 - 12 minit. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment