Sunday, May 28, 2017

laksa kelantan







Bahan-bahan kuah
1kg  ikan selayang (rebus, masukkan sedikit garam, ambil isi dan kisar isi ikan dengan air rebusan tadi )
½ kg santan pekat
Air (bergantung kepada kepekatan yang diingini)
2 labu bawang merah besar*
3 ulas bawang putih*
2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
½  inchi halia.*
Garam
1 keping asam keping

Bahan-bahan ulam (mamadee just letak kacang panjang dan kesum, bahan yg lain tiada)
Kacang panjang
Daun kesum
Timun batang
Bunga kantan
Taugeh

Cara penyediaan kuah.
1.                Kisar bahan bertanda *
2.                 Masak santan hingga mendidih.
3.                Masukkan bahan kisar kedalam santan tadi. Sentiasa kacau kuah supaya tidak berketul.
4.                Kemudian masukkan isi ikan, lada hitam dan asam keping. Masukkan air mengikut tahap kepekatan kuah yang anda ingini.
5.                Kacau kuah sehingga mendidih.  Kemudian masukkan garam secukup rasa.
6.                Setelah santan mendidih bolehlah tutup api dan hidangkan kuah dengan laksa.



3 comments: