1/2 ekor ayam
4 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
3 hiris lengkuas*
1 Bunga lawang
1 batang kayu manis
2 sudu besar rempah kari ayam
2 sudu besar rempah gulai darat
Air asam jawa
1 1/2 cawan santan pekat
2 cawan air
3 sudu besar minyak
Garam
Gula
Cara-cara
1. Kisar bahan-bahan bertanda *
2. Panaskan minyak. Masukkan bunga lawang dan kayu manis. Kemudian tumis bahan kisar sehingga naik bau.
3. Bancuhkan rempah-rempah. Kemudian masukkan kedalam periuk. Tumis sehingga garing.
4. Masukkan ayam. Gaul sehingga ayam sebati dgn rempah. Biarkan air ayam keluar, dan rempah meresap dalam ayam.
5. Setelah ayam hampir masak. Masukkan air. Kemudian masukkan santan, air asam jawa dan garam dan gula secukup rasa.
6. Biarkan mendidih sehingga ayam masak.
No comments:
Post a Comment