Hari ini cuti umum sempena easter. Udang suami bawa pulang dari menjala masih banyak. Mamadee fikir kononya nak masak istimewa sket hari ni. Dok belek-belek resepi, terjumpa resepi udang goreng kari ala mamak dekat blog wattie. Mamadee sediakan juga ikan goreng n sayur goreng ala kedai mamak untuk disajikan bersama. Kalau ada nasi kandar lagi terangkat.
Bahan-bahan
2 biji limau nipis - ambil jusnya
1 biji bawang besar - cincang
1 biji bawang putih - cincang
1 cm halia muda - tumbuk
1 batang serai - di ketuk
1/2 cawan air/stok ikan
1 susu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar serbuk kari ikan - saya letak 2 sudu besar
1 sudu teh biji sawi (mamadee tambah)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 senduk gulai cili kisar
2 tangkai daun kari
4 helai daun pandan
Garam, gula serbuk lada sulah
Cara-cara
1.Perapkan udang dgn garam, serbuk lada sulah & jus limau untuk seketika.
2.Panaskan minyak, goreng udang hingga masak, ketepikan.
3.Dalam kuali berasingan, tumis bawang besar, daun pandan, daun kari, biji sawi hingga naik bau.
4.Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari & cili kisar, goreng seketika.
5.Masukkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan, garam, gula secukup rasa, gaul sebati.
6.Last, masukkan udang, balik2 kan & tutup api.
No comments:
Post a Comment