Assalamualaikum. Untuk minum petang hari ini saya menyediakan donut mayonis. Dah banyak kali sebenarnya saya cuba resepi ini, memang resepi donut terbaik setakat ini. Donut kekal gebu walaupun ketika sejuk. Esok dah start berpuasa..jadi hari ini sekadar berehat dirumah sahaja. Jadi sempatlah membuat donut untuk disajikan untuk seisi keluarga. Jom lihat resepi. Resepi ini saya ambil dari kak ita masam manis.
Bahan-bahan
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/ susu pekat manis
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagari salutan pada donut mayo ni nanti.
Kaedah 1~ Penggunaan Bread maker(BM)
Masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.
Kaedah 2 ~ Jika uli tangan
Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu,ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik.
3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.
4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.
Owh kak Dee.mmg nampak menyelerakan.Kak Dee ada blog gak rupanya.Hehehe.Best2.Nnt kerap la saya blogwalking kat sini.
ReplyDelete@Syafinaz Ali thanks Fi, nanti boleh la jenguk2 selalu kat sini..hehe
ReplyDelete