Sunday, April 27, 2014

SARDIN ROLL RINGKAS


Resepi sardin roll ringkas yang sesuai untuk minum petang. Resepi daripada Fiza cooking.

Bahan Inti
1 tin ikan sardin
1 biji bawang besar saiz sederhana, di dadu kecil
3 helai daun bawang, hiris halus
1 1/2 sudu besar mayonnaise
serbuk lada sulah secukupnya
sedikit jus lemon

Satukan semua bahan-bahan untuk inti, kecuali jus lemon, gaul rata dan perah sedikit jus lemon dan kacau rata, rasa dan jika OK, ketepikan.

Bahan-bahan lain
2 biji telur, di pukul sedikit dengan 1 camca besar susu, air dan secubit garam.
7-8 keping roti sandwich
serbuk roti secukupnya
sos cili dan mayonaise, di kacau rata.

Cara-cara

1. Untuk tuna roll ranggup : Canaikan sedikit roti sandwich tadi hingga leper. Ambil 1 camca penuh inti dan ratakan pada 2/3 bahagian roti, sapu telur pada bahagian depannya.
2. Gulung kemas dan ketepikan. Gamkan dengan telur tadi dan buat kaedah yang sama pada baki-baki hingga siap. Kemudian celup dalam telur tadi dan golek atas serbuk roti hingga semua bahagian bersalut rata. Ketepikan dan buat hingga siap.
3. Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan, angkat, tos dan letak atas beberapa keping paper towel. Kemudian potong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment