Congo bar atau juga dikenali sbg Blondie brownies. Congo bar bukanlah berasal dari negara Congo di benua Africa :). Rasanya sgt sedap kaya dengan coklat cip dan juga kekacang. Saya ambil resepi ini dari dapur kak ita. Jom lihat resepinya.
Sumber resepi :Masam-masam manis
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - (saya hanya gunakan 280g)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan - optional
- Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
- Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
- Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
- Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
No comments:
Post a Comment