Bahan-bahan
3 kepak ayam
2 ulas bawang putih
1 sudu bsr sos tiram
1 sudu bsr kicap
2 sudu bsr madu
1/2 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk kunyit
garam
2 sudu teh Serbuk ketumbar
2 sudu teh Serbuk jintan manis
Bijan
minyak masak secukupnya untuk deep fried.
Cara-cara
- Gaulkan kepak ayam dgn serbuk kunyit, serbuk ketumabr, serbuk jintan manis, lada hitam
- Perapkan selama 1 jam atau lbh. selepas itu blh lah di goreng terendam. Goreng tiga suku masak
- Setelah ayam siap digoreng ketepikan.
- Sediakan bahan sos. Tumis bawang putih, kemudian masukkan sos tiram, kicap dan madu.
- Masak sebentar, kemudian masukkan kepak ayam yg telah digoreng tadi.
- Gaul sebati sos dan kepak ayam, kemudian masukkan bijan. Gaul sehingga mesra.
- Setelah ayam masak, matikan api, sedia untuk dihadang
No comments:
Post a Comment