Sunday, May 18, 2014

SAMBAL CIBIUK/ SAMBAL SUNDA JAWA BARAT








Bagi sesiapa yang berada di kawasan Bangi, saya rasa pasti pernah ternampak satu restoran di tepi highway iaitu Kedai Makan Cibiuk Raja Sambal. Sambal yang dihidangkan di restoran itu mmng pedas mengancam dan sedap. Sambal Cibiuk ini berasal dari kawasan Sunda.
Di Brisbane juga terdapat restoran Indonesia yang menyajikan sambal yang sedap iaitu restoran Shalom di kawasan Sunnybank. Tahap kepedasan sambal yang disajikan memang berasap telinga. Saya dan suami memang sangat menggemari sambal Indonesian style mcm ini. Rasa sambalnya unik mungkin kerana meggunakan daun kemangi/basil dalam sambal tersebut.


Hasil pencarian Google, saya terjumpa resepi sambal cibiuk dalam website masakan Indonesia. Jadi disini saya cuba mengalih bahasa ke Bahasa Malaysia.

Bahan-bahannya

1 ulas bawang putih
10 biji cili padi hijau
1 biji tomato
1 inci halia
sedikit belacan
5 helai daun kemangi/ basil
Air limau nipis.
Garam secukup rasa


Cara-caranya

1. Tumbuk semua bahan sehingga lumat kecuali daun kemangi/basil.
2. Setelah semua bahan lumat, masukkan daun kemangi/basil dan gaul sehingga sebati.


No comments:

Post a Comment