Friday, May 9, 2014

ROTI JOHN SIMPLE

Salam hari Jumaat semua. Saya rasa semua pasti pernah menikmati kesedapan roti john. Roti john sangat popular terutamnya di pasar malam. Setiap kali saya melewati gerai yang menjual roti john di pasar malam, pasti kecur air liur disebabkan aromanya yang memikat selera.

Setahun berada di Brisbane, setahun juga lah saya tidak menikmati roti john (walaupun disini ramai yang bernama John, tetapi tiada roti john dijual disini ye. :P).

Sebenarnya senang sahaja hendak menyediakan roti john ini. Sesuai juga untuk dimakan waktu sarapan pagi.Saya ambil resepi dari blog Ha Sue. Jom lihat resepinya.



Bahan-bahan ( 4-6 orang )

250gm daging cincang
 1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu kecil serbuk kari
3 sudu makan minyak untuk menumis
sedikit garam
3 biji telur
sedikit butter
6 keping roti 'finger rolls' (roti panjang)
sos dan mayonis (jika suka)

Cara-cara
  1. Blend bawang dan bawang putih
  2. Panaskan minyak, tumis bahan yang diblend dan masukkan serbuk kari
  3. Masukkan daging cincang dan letakkan garam secukupnya hingga masak
  4. Belah dua roti jangan sampai putus
  5. Masukkan telur dalam daging cincang
  6. Pukul sebentar telor+daging
  7. Panaskan butter dlm kuali
  8. Letak inti atas pan mengikut sukatan roti dan telangkupkan roti di atasnya,biarkan sebentar dan inti akan melekat pada roti.
  9. Terlangkupkan atas kuali
  10. Terbalikkan adunan jika telah masak dan biarkan sebentar
  11. Angkat setelah bahagian bawah sudah sedikit garing
  12. Hiaskan dengan sos dan mayonis jika suka

No comments:

Post a Comment