Sunday, May 4, 2014

MEE KROB/ CRISPY FRIED NOODLES

Salam sejahtera semua. Hari ini saya akan berkongsi resepi masakan Thai iaitu Mee Krob ataupun Crispy Fried Noodles. Ini merupakan pertama kali saya mencuba masakan ini, hasilnya memang tidak mengecewakan. Resepi ini saya ambil dari buku resepi Australian Women Weekly.

Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan.
200 g mee suhun / glass noodles mee
200 g udang dibuang kulit
2 biji telur
2 keping tauhu
100 g taugeh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos ikan
2 ulas bawang putih
3 biji cili padi
2 sudu besar gula melaka
1 sudu besar cuka
200g daging cincang
daun ketumbar

Cara-caranya
1. Goreng tauhu sehingga kuning keemasan. Setelah siap digorang, hiris nipis-nipis.
2. Kemudian gorang mee suhun sekejap sahaja dalam minyak yang banyak.
3. Angkat mee yang digoreng dan toskan minyak.
4. Kemudian goreng telur dadar nipis. Setelah siap, gulung dan hiris nipis-nipis
5. Tumis bawang putih sehingga naik bau.
6. Kemudian masukkan cili padi, gula melaka, sos tomato, sos ikan dan cuka.
7. Masukkan daging cincang dan udang.
8. Setelah udang dan daging masak, masukkan tauhu yang telah digoreng tadi.
9. Kemudian masukkan mee suhun yang telah digoreng dalam kuali. Gaul sehingga sos rata.
10. Angkat dan hidangkan dalam pinggan, Tabur telur dadar dan daun ketumbar dan juga taugeh.

No comments:

Post a Comment