Monday, March 10, 2014

KEK CARROT MOIST



Resepi kek carrot ini saya ambil dari dapur Azie. Tetapi saya buat dlm bentuk cupcake. Senang dimakan dan senang untuk dibawa bekal :). Resepi ini juga mudah untuk dibuat. Jom lihat resepinya.



Bahan bahan
1 1/4 cawan minyak jagung
4 biji telur
120 gram gula castor
120 gram gula perang
100 gram walnut
250 gram tepung gandum
1 sudu kecil baking soda
1/4 sudu kecil garam
1/4 sudu kecil serbuk kayu manis
1 1/2 cawan karot parut
1 cawan kismis

Cream Cheese:
120 gram gula
250 gram cream cheese
120 gram unsalted butter
Semua bahan dicampur dengan dipukul hingga kembang.


Cara cara
1. Pukul telur dengan gula hingga kembang. Masukkan minyak, kacau rata.
2.Masukkan tepung gandum, baking soda, serbuk kayu manis dan garam.
3.  Masukkan karot, walnut dan kismis.
4. Tuangkan dalam acuan. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C
5.  Sapukan cream cheese apabila telah sejuk.

No comments:

Post a Comment