Sunday, February 23, 2014

CHURROS


Anak saya sgt menggemari churros, sebatang churros tidak cukup untuk dia seorang. Kalau di sini, sebatang churros biasanya berharga AUD3 jika dibeli di pasar pagi. Churros yg bagus adalah rangup di luar dan sedikit chewy didalam. Anda boleh menikmati churros dgn menabur gula atau serbuk cinnamon di atasnya. Churos juga lazat dicicah dengan sos coklat.Cara membuatnya juga sgt senang. Churros adalah kategori choux pastry, sama seperti cream puff.  Saya mengambil resepi ini dari All recipe.com setelah melihat review yg bagus daripada pembaca. Jom lihat resepinya.



Ingredients


Bahan
1 cawan air
½ sudu teh garam
1 cawan tepung gandum
2 ½ sudu besar gula pasir
2 sudu besar minyak masak

Bahan untuk salut
Gula kaster
Serbuk kulit kayu manis (jika suka)

Cara-cara membuat:
1.           Campurkan air, gula, daram dan minyak di dalam periuk. Panaskan sehingga menggelegak.
2.           Alihkan periuk dari dapur dan masukkan tepung ke dalam periuk tadi. Kacau dengan menggunakan sudip kayu sehingga adunan menjadi doh bulat dan tidak melekat pada periuk.
3.           Panaskan minyak dalam kuali.
4.           Masukkan doh tadi kedalam piping bag. Gunakan nozzle tip berbentuk bintang.
5.           Setelah minyak panas, paipkan doh tadi kedalam minyak. Guna api sederhana kecil, untuk menggoreng churros.
6.           Setelah siap digoreng, bolehlah disalut dengan gula dan serbuk kulit kayu manis.
Churros juga enak dimakan bersama coklat cair



1 comment: