Monday, January 27, 2014

AYAM GORENG MADU BEREMPAH

Resepi yang ringkas dan senang. Sesuai di sajikan bersama nasi putih untuk hidangan tengah hari. Gandingan rasa manis madu dan berempah sangat menyelerakan. Jom lihat resepinya.

Bahan-bahan 

 3 kepak ayam
2 ulas bawang putih
1 sudu bsr sos tiram
1 sudu bsr kicap
2 sudu bsr madu
1/2 sudu teh lada hitam
2 sudu teh serbuk kunyit
garam
2 sudu  teh Serbuk ketumbar
2 sudu teh Serbuk jintan manis
Bijan
minyak masak secukupnya untuk deep fried.

Cara-cara


  1. Gaulkan kepak ayam dgn serbuk kunyit, serbuk ketumabr, serbuk jintan manis, lada hitam
  2. Perapkan selama 1 jam atau lbh. selepas itu blh lah di goreng terendam. Goreng tiga suku masak
  3. Setelah ayam siap digoreng ketepikan. 
  4. Sediakan bahan sos. Tumis bawang putih, kemudian masukkan sos tiram, kicap dan madu.
  5. Masak sebentar, kemudian masukkan kepak ayam yg telah digoreng tadi.
  6. Gaul sebati sos dan kepak ayam, kemudian masukkan bijan. Gaul sehingga mesra.
  7. Setelah ayam masak, matikan api, sedia untuk dihadang



No comments:

Post a Comment