Monday, May 28, 2018

Semperit susu



Bahan-bahan
125g susu pekat manis
125g butter
230g tepung jagung


Cara-cara

1. Pukul susu pekat dan butter. Jangan pukul sampai kembang. Pukul manja2 saje guna whisk telur. Kalau pukul sampai kembang nanti biskut mengembang tak cantik.
2. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga boleh membentuk doh.
3. Masukkan adunan kedalam acuan semperit dan tekan atas tray yg telah dialas dengan baking paper.
4. Bakar biskut dalam oven pada suhu 170degree celcius selama 10-17 minit.

German Butter Cookies



Assalamualaikum semua. Selamat menjalani ibadah puasa. Dah start buat biskut raya? Mamadee start awal kali ni, kerana jadual agak sibuk menjelang raya kelak. Buat biskut senang dan ringkas sahaja. Mamadee terlihat biskut comel ni di page masak apa hari ini, resepi dari adik Danish Harraz.  Biskut ini memang sedap menepati citarasa saya dan cair dimulut gitew.. Untuk dapatkan biskut yang wangi dan sedap anda perlu gunakan pure butter.


Mamadee tambahkan coklat rice dalam adunan, jadi adalah crispy sedikit bila gigit biskut itu.





Sumber resepi Adik Danish Harraz

Bahan-bahan
250 grams Pure Butter, dengan suhu bil­ik (cth: Anchor, Lurpak, Golden Churn, SCS)
80 grams Gula Icing
250 grams Potato Starch­/Tepung Pati Kentang
160 grams Tepung Kek atau Superfine­ (mamadee guna tepung gandum biasa)
Beberapa perwarna. 
Esen vanila
Coklat rice (mamadee tambah)


Cara-cara
  1. Panaskan­ oven pada suhu 160° C.
  2. Ayak tepung kek dan juga potato starch, ketepikan. Ayak gula icing dalam bekas lain.
  3. Dalam bekas berasingan, pukul butter d­an gula icing dengan mixer hingga kembang. Masukkan esen vanila
  4. Masukkan bahan kering tadi dan gaul menggunakan senduk kayu/spatula hingga menjadi doh yang lembut. 
  5. Kemudian masukkan coklat rice
  6. Jika nak buat versi warna warni, bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titikkan sedikit pewarna , uli rata sekejap hingga mendapat warna yang dikehendaki. 
  7. Selepas itu balut setiap mangkuk adunan dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit. Keluarkan adunan, bulatkan menjadi bebola kecil lebih kurang 1 inci dan susun ­diatas baking tray yang telah dialas dengan baking paper. 
  8. Kemudian tekan setiap bebola dengan garpu untuk me­ndapatkan corak.
  9.  Bakar dalam oven selama lebih kurang 15 minit, bergntung pada oven masing-masing tapi pastikan biskut tidak dibakar sehingga perang. Sejukkan diatas cool rack dan disimpan dalam bekas kedap udara.