Sumber resepi daripada kak LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih)
Bahan-Bahan:
- 4 cawan beras basmati (cuci bersih, rendam selama 1/2jam kemudian toskan. Mamadee guna beras biasa sahaja)
- 4 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 2 helai daun pandan (simpul)
- 1 kiub ayam maggie
- 4 ulas bawang merah (tumbuk)
- 2 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1cm halia (tumbuk)
- Rempah 4 sekawan (bunga lawang, cengkih, pelaga, kulit kayu manis)
- Minyak/Mentega/minyak sapi
- Pewarna merah, hijau dan kuning
- Hirisan ketumbar,gajus n kismis (bahan hiasan)
- Panaskan minyak/butter/minyak sapi, tumis rempah 4 sekawan dan juga bahan tumbuk hingga naik bau.Masukkan daun pandan simpul tumis sekejap supaya harum
- Masukkan air dan kiub ayam.Biarkan hingga mendidih
- Masukkan beras dan susu cair, gaul sebati.Biarkan hingga nasi kering (Kacau sekali sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)
- Setelah nasi kering, kecilkan api dan buat lubang-lubang kecil pada nasi menggunakan sudu dan titiskan warna merah, kuning dan hijau. Letak berasingan.
- Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya (macam masak nasi biasa)
- Bila nasi masak, gembur-gemburkan nasi dan taburkan daun ketumbar, gajus n kismis. Gaul sekata.