Saturday, November 28, 2015

Kek pandan chiffon gebu



Salam semua. Kek pandan chiffon ini memang favourite mamadee dan family. Kalau perasan, dalam blog mamadee ini, dah macam-macam versi kek chiffon pandan yang mamadee dah cuba. Resepi ini dari blog Christine. Sedap, kerana kek ini tidak kering, rasa lemak-lemak santan. Dan pastinya, gebu. Cuma yang mencabarnya bila buat kek chiffon ni byk pantang larangnya. hehe. Ni antara tips yang mamadee belajar dari beberapa blog.

  • Kena pukul meringue biar betul-betul kental (hard peak)
  • Loyang tak perlu digris dengan minyak (sebab kek perlu lekat pada wall untuk 'memanjat', barulah kek menjadi tinggi dan tak jatuh bila dah masak)
  • Bila kek dah masak, cepat2 terbalikkan loyang. Supaya graviti tidak menarik turun kek, dan kek menjadi lenyek.
  • Jangan buka pintu oven semasa membakar kek didalamnya.
Jom lihat resepinya.

Resepi source: Christinerecipe.com

Pandan Chiffon Cake Recipe 
Prepare an ungreased 20cm (8 inch) round tube pan (removable base preferred) 
By Christine's Recipes 
Prep time: 20 mins 
Cook time: 40 mins 
Yield: 8 serves 

Ingredients of batter
5 egg yolks 
20 gm caster sugar 
100 gm cake flour 
1 tsp baking powder 
100 ml coconut milk 
2 Tbsp pandan juice (see below for making pandan juice) a few drops pandan essence/pandan paste, optional
 3 Tbsp olive oil 

Ingredients of egg whites
5 egg whites
60 gm caster sugar
1/2 tsp cream of tartar

 Ingredients of pandan juice: 
10 pandan leaves, fresh or frozen 
1 1/2 Tbsp water 

Method: 
1.Preheat oven to 170C (338F).
2.Beat the egg yolks with a balloon whisk and mix in 20 grams of sugar. Add coconut milk, pandan juice, and a few drops of pandan paste (if desired). Combine well. 
3.Sift in cake flour and baking powder in three batches into the egg yolk mixture. Mix well. Lastly, add olive oil. Set aside. 
4.Use a large clean bowl, making sure there’s no water or oil in it. Beat the egg whites with an electric mixer until bubbles form. Add the cream of tartar. After mixing well, add the 60 grams of sugar in three batches, about one-third at a time, and beat well between additions. Continue to beat until stiff peaks form. 
5.Spoon out 1/3 of the beaten egg whites and fold into the egg mixture. Lightly fold in the rest of the beaten egg whites with a spatula, until just combined. 
6.Pour into the cake pan and bake in preheated oven for about 35 to 40 minutes. After baking the first 15 minutes, if you find your cake gets browning, reduce heat to 150C(302F), continue to bake until cooked through. A needle comes out clean when inserted in the middle. Remove cake from the oven. invert the pan immediately. Allow it to cool completely. 



VERSI BAHASA MELAYU

Bahan-bahan
5 biji kuning telur
20g gula kaster
100g tepung kek
1 sudu teh baking powder
100ml santan
2 sudu besar jus pandan / guna pandan emulco
3 sudu besar minyak zaitun (mamadee guna minyak masak biasa)

Bahan meringue
5 biji putih telur
60g gula kaster
1/2 sudu teh cream of tartar

Bahan jus pandan
10 helai daun pandan
1 1/2 sudu besar air.

Cara-cara
1.Panaskan oven 170 degree C
2. Pukul kuning telur dengan whisk, masukkan 20g gula, santan dan pandan emulco/jua pandan. Pukul sehingga sebati.
3. Ayak tepung dan baking powder. Masukkan tepung tadi kedalam adunan kuning telur. Masukkan minyak. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
4.  Didalam mangkuk yang lain. pastikan mangkuk benar-benar kering. Masukkan putih telur. Pukul dnegan elektrik mixer sehingga terbentuk buih-buih halus. Kemudian masukkan cream of tartar. Setelah buih-buih halus terbentuk, masukkan gula sedikit demi sedikit, sehingga habis. Pukul putih telur sehingga kental/bertanduk. (hard peak).
5. Masukkan 1/3 putih telur tadi kedalam adunan kuning telur. Kaup balik sehingga sebati. Masukkan selebihnya adunan putih telur tadi kedalam adunan kuning telur. Kaup balik dengan menggunakan sudip kayu atau spatula. Pastikan semua bercampur tetapi jangan over kaup balik kerana kita akan memusnahkan rongga udara yang terhasil.
6. Masukkan adunan kedalam loyang chiffon (loyang yang mempunyai lubang ditengah2. Loyang chiffon membantu kek untuk naik tinggi).  Masukkan kek kedalam oven. Bakar selama 30-40 minit. Setelah kek masak, terus keluarkan dari dalam oven dan terbalikkan loyang. Setelah kek sejuk, sisipkan pisau ditepi loyang untuk keluarkan kek.










Friday, November 27, 2015

Jemput-jemput pisang rapuh diluar, gebu didalam


Assalamualaikum semua. Dah bersawang blog, lama betul mamadee tak update resepi disini.  Dah banyak kali mamadee cuba resepi jemput-jemput pisang ni. Sahabat mamadee, fairuz yg memperkenalkan resepi jemput-jemput sedap ini. Apa yg menarik tentang resepi ini, jemput-jemput yg dihasilkan gebu didalam dan rapuh diluar. Disamping itu ia tidak makan minyak bila digoreng. Jom lihat resepinya

Bahan-bahan
3 biji pisang saiz besar (mamadee guna pisang cavendish)
1/2 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
1 sudu besar gula

Cara-cara
1. Lenyekkan pisang.
2. Campurkan tepung gandum, tepung beras, soda, garam dan gula ke dalam pisang yg telah dilenyekkan tadi.
3. Biarkan selama 30 minit.
4. Panaskan minyak.
5. Guna 1 sudu untuk mengambil adunan jemput-jemput. Manakala 1 sudu lagi digunakan untuk tolak adunan jatuh kedalam minyak. Buat dengan cepat. Supaya jemput-jemput yang dihasilkan bulat2 dan kecil molek.
6. Goreng dgn menggunakan api sederhana sehingga masak.
7. Setelah masak, angkat dan bolehlah dihidang