Saturday, October 17, 2015

Ayam bakar bumbu rojak masakan indonesia


Selamat berhujung minggu semua. Apa aktiviti anda hari ini?  Mamadee macam biasa, hujung minggu akan ke farmer's market beli sayur dan ikan.  Yg menarik di farmer's market sayur-sayur kelihatan segar dan harganya lebih murah.  Suasana farmer's market di sini juga meriah dengan pemuzik yg busking dan juga membuat persembahan di pentas utama. Jadi sesudah penat berjalan, bolehlah duduk berkelah di atas rumput sambil dihiburkan oleh pemuzik.


Okay,  berbalik kepada resepi kali ini. Ayam bakar bumbu rojak ini adalah masakan indonesia. Kali pertama mamadee menikmati hidangan ini adalah di restoran shalom di Sunnybank. Memang sedap. Mamadee jumpa resepi ini di blog indonesiaeat.com. tetapi mamadee ada modified sedikit resepi ini.hehe.





Ingredients:
1 whole chicken (700 g), cut into 6 pieces
salam (Indonesian bay) leaves
5 kaffir lime leaves, teared
2 lemongrasses, bruised
400-500 ml thick coconut milk
2 limes for drizzling on chicken
oil for stir fry

Spices grind into a paste:
100 g red chili pepper (about 1/4 cup ground red chili or sambal ulek)
10 shallots (5 larger sized shallots)
4 cloves garlic
6 candlenuts
4 cm long galangal
2 cm long ginger
1 1/2 cm long turmeric
1/2 tsp roasted terasi (English: dried shrimp paste, Malay: belachan)
salt as desired
2 tsp coconut sugar (can be substituted for palm sugar)
2 tsp tamarind, dissolved in a small amount of water

Directions:
1. Rinse off with cold water and pat dry chicken. Drizzle fresh lime juice over chicken, let it sit for the next 20 minutes.
2. Preheat the oven at 350F. Meanwhile, in a skillet, at medium hight heat, add oil and stir fry spices paste, Indonesian bay leaves, lemongrass and kaffir lime leaves until fragrant.
3. Add chicken and stir until change colour.
4. Add coconut milk, bring to a boil and stir once a while.
5. Reduce the heat to low-medium and let cook until thicken and oily.
6. Bake chicken for 15 – 20 minutes and turn the oven knob into hi-broil. Broil until the chicken surface turn a bit darker or dry.

VERSI BAHASA MELAYU

Bahan-bahan
1 ekor ayam (mamadee guna ayam saiz kecil)
2 helai daun salam (daun bay)
5 helai daun limau purut
2 batang serai
400-500 ml santan pekat
2 biji limau nipis (perah jus dan lumurkan pada ayam)
sedikit minyak

Bahan-bahan bumbu rojak (kisar semua bahan, jadikan pes)
100 g cili kering
10 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
6 biji buah keras
4 cm lengkuas
2 cm halia
1 1/2 cm kunyit
1/2 sudu teh belacan (mamadee tak letak)
2 sudu teh gula melaka
2 sudu teh air asam jawa
3 sudu teh kicap manis (yg ni mamadee tambah)

Cara-cara penyediaanya
1. Bersihkan ayam. Belah empat ayam, lumurkan dengan jus limau nipis. Biarkan selama 20 minit.
2. Panaskan oven. Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis per bumbu rujak di dalam kuali. Kemudian masukkan daun limau purut, daun bay/salam dan serai. Tumis sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan ayam kedalam kuali. Gaul sehingga rata.
4. Kemudian masukkan santan kedalam kuali. Gaul rata. Masak sehingga santan mendidih dan ayam 3/4 masak dan kuah meresap masuk kedalam isi ayam.
5. Kemudian keluarkan ayam dan bakar di dalam oven.  Bakar selama 15-20 minit sehingga permukaan ayam kelihatan garing.
6. Sementara itu, di dalam kuali tadi masak sehingga kuah bumbu rojak menjadi pekat.
7. Untuk menghidang, letakkan ayam di atas pinggan dan curahkan bumbu rojak di atas ayam tadi.





Thursday, October 8, 2015

Light Cheddar cheese cake



Assalamualaikum, dah banyak kali mamadee cuba resepi dari Sonia nasi lemak lover ni. Seingat Mamadee ini adalah antara kek terawal yg mamadee pandai buat selain dari kek coklat..hehe. Kiranya, kek ini antara yg fool proof la. Orang yang beginner pun boleh buat dan tak rumit. 



Kek ini seakan-akan Japanese Cheese Cake, tetapi kek ini menggunkan cheddar cheese, bukannya cream cheese seperti Japanese cheese cake, orang kta nampak sama tapi bukan dia. 
Recipe source : Nasi lemak love

Ingredients
6 slices of cheddar cheese (~20g per slice)
100g fresh milk
100g unsalted butter
6 egg yolks (large)
6 egg whites (large), cold from fridge
100g caster sugar
100g cake flour

Method

1. Place butter and tear up cheddar cheese slices in a bowl over a pot of simmering water, take a spatula and stir to melt, then add in milk and stir until all melted and mixed together. Set aside to cool slightly before use.
2. Lightly whisk the egg yolks in another mixing bowl. Ladle big spoonful of the cheese mixture into the egg yolks. Mix well and then add in the rest and combine well.
3. Sift in the cake flour into the egg yolk mixture and make sure no lumps.
4. Preheat the oven to 150C with a steam bake (I place 5 small bowls water underneath). Grease and line (bottom and sides) the baking pan
5. In another mixing bowl, beat egg white till foamy. Gradually add in sugar and beat till stiff peaks or at least close to stiff.
6. Use a whisk, mix 1/3 of egg white mixture with cheese mixture, mix to combine and till light.
7. Gently fold in the balance egg white mixture with a spatula, mix well.
8. Pour the batter into the prepared pan and smooth out the surface.
9. Bake the cake in the oven for 60 minutes at lower rack or till the tester comes out clean.
10. Let cake sit inside the oven for 5mins with oven door ajar. Remove from oven, immediately remove cake from cake pan, cool on wire rack.


Versi Bahasa Melayu

Bahan-bahan
6 keping cheddar cheese
100 g susu segar
100 g mentega tanpa garam
6 biji kuning telur
6 biji putih telur
100 g gula kaster
100 g tepung kek

Cara-cara.
1. Panakan air di dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian, koyak-koyakkan cheddar cheese. Campurkan cheddar cheese dan mentega di dalam bekas besi. Panaskan bekas tersebut secara bain-marie di atas periuk yg berisi air panas tadi (mamadee guna microwave, set dalam 20 saat, kemudian cheese dan mentega tadi cair). Panaskan sehingga cheee dan mentega tadi cair.
2. Kemudian kacau telur kuning di dalam mangkuk berasingan, kemudian masukkan adunan cheese dan mentega tadi ke dalam telur kuning tadi.  Kacau sehingga sebati.
3. Ayak tepung ke dalam  adunan telur +cheese+mentega tadi. Kacau sehingga semua bercampur sebati.
4. Panaskan oven 150 degree C secara steam bake.  (Mamadee letak tray besar berisi air di dalam rak paling bawah di dalam oven).
5. Di dalam mangkuk berasingan, pukul telur putih sehingga berbuih, kemudian masukka sedikit demi sedikit gula kedalam telur putih tadi. Pukul sehingga kental.
6. Kemudian masukkan 1/3 daripada telur putih tadi kedalam adunan telur kuning+cheese+mentega. Kaup balik sehingga sebati. 
7. Masukkan baki telur putih selebihnya kedalam adunan. Kaup balik sehingga selesai.
8. Curahkan adunan kedalam loyng.
9. Bakar di dalam oven selama 60 minit secara steam bake.
10. Setelah kek masak, biarkan ia berada di dalam oven selama 5 minit. Kemudian keluarkan daripada oven dan terus keluarkan kek dari loyang. Sejukkan di atas rak.


Tuesday, October 6, 2015

Homemade icecream (no icecream machine needed)


Assalamualaikum semua. Sekarang di Brisbane telah bermula musim bunga. Bahang panas dah terasa. Memang sangat enak jika dapat menikmati aiskrim.
Bulan oktober ini juga boleh dikatakan bulan yang sangat sibuk bagi Mamadee, hujung bulan ini ada conference, dan juga Mamadee terpilih untuk ke peringkat akhir pertandingan Research Pitching di Univeristy of Queensland, Australia. Pada mulanya, mamadee menghantar penyertaan bertulis hanya sekadar untuk mencuba. Alhamdulillah rezeki, mamadee antara tujuh orang finalist yang akan bertanding nanti. Bila melihat topik kajian orang lain, rasa gerun juga. Doakan semoga mamadee berjaya. Malaysia Boleh!



Berbalik kepada resepi kali ini, resepi airkrim ini sangat mudah, hanya menggunakan dua bahan asas. Dan tidak perlu menggunakan ice cream maker. Perisa aiskrim juga boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing-masing. Namun kali ini mamadee memilih untuk menyediakan ais krim strawberry dan juga coklat.Banyak lagi idea aiskrim yg boleh dilihat di chanel Gemma Stafford di You Tube dan juga di blog beliau. Memang sangat sedap aiskrim ni, setanding dengan rasa airkrim mahal di pasaran.hehe




Jom lihat langkah demi langkah penyediaannya. Resepi bahasa melayu mamadee ada sertakan di bahgian paling bawah
For Icecream base:
300 ml thickened cream/ whipping cream
300ml condensed milk

Customize your own flavour. Mamadee choose strawberry and chocolate


Beat whipping cream until firm and stiff


Pour the condensed milk into the cream


Drop some vanilla essence


Divide the icecream base into two bowls



Fold in the chocolate chips and 3 tbsp cocoa powder into the ice cream base


Freeze minimum 6 hours or overnight before eating


Prepare the strawberry purée


Fold in the purée into the ice cream base
Freeze 6 hours or overnight before eating


Resepi versi bahasa melayu

Bahan-bahan asas aiskrim
300 ml whipping cream
300 ml susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila

Bahan-bahan hiasan (Ikut selera masing-masing, mamadee guna coklat chips dan strawberry)
3 sudu besar serbuk koko
1/2 cawan coklat chip
Strawberry

Cara menyediakan asas aiskrim
1. Pukul whipping cream sehingga kental
2. Masukkan susu pekat manis kedalam krim tadi. Pukul sehingga sebati.
3. Titiskan.esen vanila. Kacau sehingga sebati. Mamadee bahagikan adunan kepada dua. Satu bahagian untuk aiskrim coklat dan satu lagi aiskrim strawberry.

 Cara menyediakan aiskrim coklat
1. Masukkan serbuk koko dan coklat chip kedalam asas aiskrim tadi. Kacau sehingga sebati.
2. Masukkan kedalam peti sejuk tempat sejuk beku selama 6 jam atau semalaman sebelum disajikan.

Cara menyediakan aiskrim strawberry.
1. Potong strawberry kecil-kecil. Lenyekkan dengan garfu untuk membuat puree strawberry.
2. Masukkan puree tadi kedalam adunan asas aiskrim. Titiskan sedikit pewarna merah jambu. Kacau sehingga sebati.
3.Masukkan kedalam peti sejuk tempat sejuk beku selama 6 jam atau semalaman sebelum disajikan.


Mamadee sertakan video juga untuk penyediaan ice cream ini. Enjoy the video!





Saturday, October 3, 2015

Seri kaya


Assalamualaikum semua. Apa aktiviti hari minggu anda? Dengar khabar di Malaysia skrg jerebu agak teruk, semoga anda semua berada dalam keadaan yg baik-baik sahaja walaupun keadaan agak tidak menyenangkan.


Di Brisbane, skrg sudah memasuki musim bunga. Dah kurang sejuk. Namun dua minggu lepas, buat pertama kali dalam hidup mamadee dapat lihat sendiri hujan batu. Keadaan selepas hujan batu, Lebat memutih seperti salji. Alhamdulillah, tidak ada perkara buruk yg berlaku akibat hujan batu tersebut.

Berbalik kepada resepi kali ini, mamadee menyediakan seri kaya memandangkan byk telur kuning baki daripada resepi pavlova yg mamadee buat beberapa hari lepas. Dah lama tak dapat menikmati seri kaya di Brisbane. Nikmatnya, bila disapu pada roti bakar dimakan ketika sarapan pagi. Resepi ini mamadee ambil dari blog che mat gebu. Cuma mamadee gunakan telur kuning sahaja, bukan keseluruhan telur.



BAHAN BAHAN

Seri Kaya
4 biji telur saiz besar (mamadee guna telur kuning sahaja)
300ml pati santan segar (mamadee guna santan kotak)
200g gula kastor
2 helai daun pandan disimpul
garam secukup rasa

Caramel
60g gula pasir
130ml air

CARA CARA

Caramel
1. Didalam periuk kecil, masukkan gula. Biarkan gula menjadi karamel keperangan. Jangan terlalu hitam sangat ya. Nanti pahit pulak.
2. Kecilkan api dan dengan segera masukkan air kedalamnya. PASTIKAN anda jauh sikit dari dapur ketika masukkan air kedalam periuk berisi karamel kerana karamel memercik. HATI HATI ya!

Seri Kaya
1. Didalam mangkuk lain, masukkan kuning telur dan gula, Kacau sebati. Masukkan pula garam dan pati santan. Kacau sehingga gula larut.
2. Dengan perlahan, masukkan air karamel yang panas tadi kedalam bekas berisi adunan santan. Masukkan sambil mengacau adunan. Nanti berketul pulak.
3. Nak selamat, tapiskan adunan dan masukkan kembali kedalam periuk.
4. Gunakan api sederhana. Gunakan senduk kayu dan kacau adunan sehingga menjadi seperti kastard. Ketika ini, adunan akan berbuih dan pekat.
5. Kecilkan api dan teruskan mengacau. Buih2 pada adunan akan mulai hilang dan adunan semakin licin dan berkilat. Tapi masih belum likat dan pekat. Teruskan mengacau lebih kurang 45-60minit.
6. Adunan akan semakin likat dan berkilat. Jika dah pekat bagi anda, matikan api. Adunan akan menjadi lebih likat ketika sejuk.
7. Sementara tunggu adunan likat, bekas kaca untuk seri kaya hendaklah direbus dengan air panas. Ini untuk menjadikan seri kaya lebih tahan lama. Rebus bekas dengan penutupnya. Kemudian, keringkan. Barulah boleh dimasukkan seri kaya yang dah siap tadi kedalamnya.
8. Jika seri kaya sudah berada pada suhu bilik, boleh lah dimasukkan kedalam peti ais untuk jangka hayat lebih lama.